Egészség

2020.09.17. 19:30

Különbség van a vírus és az allergia között

Nehezíti az allergiás időszak átvészelését, ha kombinálódik szezonális vírusos náthával – mondta dr. Szakos Erzsébet allergológus, klinikai immunológus, a megyei kórház főorvosa.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Ez nem feltétlenül a Covid–19-et jelenti, számos más oka lehet az orrdugulásnak, orrfolyásnak. A tünetek ugyan megtévesztőek, egy laikus számára nagyon hasonlóak a nátha és allergia esetében, de a szakorvos meg tudja állapítani a különbséget. Ha allergológus vagy pulmonológus kezeli a pácienst, akkor nyilvánvaló, hogy erről dokumentumot is tud felmutatni, vagyis igazolni tudja, hogy allergiáról, s nem fertőző betegségről van szó.

Ezt többnyire a beteg háziorvosa is tudja. Ha még nem diagnosztizálták a betegnél az allergiát, akkor is vannak olyan ismérvei, amikből az orvosi ellátás során kiderül, hogy nem vírusról van szó.

Az allergia megfelelő terápiával jól karbantartható, ha nincs elhanyagolva. Súlyossági foka változó lehet, ezért annak ismeretében kell a kezelés módjáról dönteni.

Különbség

A szénanátha jellegzetes tünetei az orrviszketés, tüsszögés, vizes orrfolyás, bedugult orr, torok- és szemviszketés.

A Covid–19-fertőzésnek kevésbé jellemző tünete a tüsszögés és a viszketés, a láz viszont igen. A fertőzés jellegzetesen a szaglás és az ízlelés hirtelen elvesztéssel jár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában