2020.09.21. 19:30
De finom a homoktövis!
A gyógynövény kedvelt az őszi immunerősítés idején és a téli meghűléses betegségeknél.
Forrás: ÉM
Az Északban is beszámoltunk róla, hogy Ároktőn zajlanak a közfoglalkoztatás keretein belül a mezőgazdasági munkálatok. A településen szeptember harmadikán a több éve, pályázati forrásból telepített homoktövist takarították be.
Szabóné Csizmadia Judit polgármester elmondta, az idei volt az első év, hogy az önkormányzat hasznot tudott hajtani belőle. A szúrós növény gondozása és szüretelése egyébként nem egyszerű feladat, három hektárnyi területet hatvan főnek egy nap alatt kellett leszüretelnie, hogy az feldolgozásra alkalmas maradjon.
Világhódító úton
A homoktövis eredetileg a Himalája lejtőin és főként Ázsiában termő növény, de ma már meghódította az egész világot, így Európa-, Egyesült Államok- és Ázsia-szerte mindenhol megtalálható a tengerpartokon, ártéri területeken, folyó- és patakhordalékokon, illetve a sziklákon, hegyvidékeken is (Alpok, Kaukázus). A homoktövis termése frissen fogyasztva a leghatásosabb, de lekvárként, szörpként, szirupként és őrleményként a tél folyamán is fogyaszthatjuk.
A narancssárga bogyójú gyógynövény igen kedvelt az őszi immunerősítés idején, valamint a téli meghűléses betegségek és fertőzések megelőzésére, kezelésére. A növény terméshúsa igen magas vitamintartalmú, elsősorban C-vitamin- és A-vitamin-tartalma jelentős, de flavonoid-, béta-karotin- és F-vitamin-tartalma is kimagasló. Bár a homoktövis termése frissen fogyasztva a leghatásosabb, lekvárként, szörpként, szirupként a tél folyamán is fogyaszthatjuk.
Mi másra jó még?
E-vitamint és esszenciális zsírsavakat tartalmaz, melyek jó hatással vannak a kiszáradt, berepedezett bőrre. Májelégtelenség esetén jól hasznosul más gyógynövényekkel együtt, így például a pitypanggal. A homoktöviskéreg növeli az epekiválasztást. Érdemes cikóriával vagy gyermekláncfűvel kombinálni annak érdekében, hogy gyógyító hatását növeljük. Csökkenti a narancsbőr kialakulását, hiszen erősíti a kötőszövetet.
Ellenjavallat
Nagy mennyiségben való fogyasztása – ahogyan a legtöbb gyógynövény esetében, a benne található aktív hatóanyagok következtében – nem ajánlott terhes nőknek és szoptató kismamáknak, illetve 12 év alatti gyermekeknek.
Érdemes kis adagokban fogyasztani, hiszen egyes esetekben hasmenést okozhat. Akut bél- és epehólyag-gyulladás, illetve hasnyálmirigy- megbetegedések esetén használata nem ajánlatos.
A homoktövis egészségügyi hatásai:
– védi és erősíti az immunrendszert
– késlelteti az öregedési folyamatot
– növeli a szervezet ellenálló képességét
– véd különböző fertőzések ellen
– segít a legyengült szervezeten, erősítő hatású
– javítja az általános egészségügyi állapotot
– csökkenti a vércukorszintet
– C-vitamin-tartalmának köszönhetően véd a megfázás ellen
– fokozza az anyagcserét, így segít az ideális testsúly megtartásában
– védi a májat
– kedvezően hat a gyomorra
– lassítja az érelmeszesedést
– gátolja a hajhullást
– gyógyítja a sebeket
Receptek homoktövisre
Homoktövislekvár
Hozzávalók
50 dkg homoktövisbogyó
20 dkg nyírfacukor
1 késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítése
A megmosott, megszárított homoktövist műanyag szitán fakanállal vagy műanyag kanállal átpasszírozzuk. A kipréselt léhez hozzáadjuk a cukrot, időnként megveregetjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ízesíthetjük egy kávéskanálnyi fahéjjal. Steril üvegekbe töltjük, a tetejére kevés nátrium-benzoátot szórunk, száraz dunsztba tesszük.
Homoktövisszirup
Hozzávalók
50 dkg homoktövis
50 dkg nyírfacukor
Elkészítése
A megmosott, megszárított homoktövist műanyag szitán fakanállal vagy műanyag kanállal átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a cukrot, időnként megveregetjük, amíg a cukor fel nem olvad. Üvegekbe töltjük, a tetejére nátrium-benzoátot szórunk, száraz dunsztba tesszük.
Homoktövisszörp
Hozzávalók
50 dkg homoktövisbogyó
30 dkg nyírfacukor
Elkészítése
A megmosott homoktövist óvatosan összezúzzuk, 2 liter langyos vizet öntünk rá, fél napig ázni hagyjuk. Leszűrjük, majd a léhez hozzáadjuk a cukrot, időnként megveregetjük, amíg a cukor fel nem olvad. Steril üvegekbe töltjük, hűtőben tároljuk.
Homoktövis-őrlemény
Szárítsuk vagy házi aszalón, alacsony hőfokon aszaljuk meg a bogyókat. Ha elég szárazak, kávédarálóban őröljük porszerűvé, tegyük jól záródó dobozba, tartsuk száraz, sötét helyen. Az őrlemény azért is hasznos, mert így a magban található E-vitamint, esszenciális zsírokat, magnéziumot és cinket is elfogyasztjuk. Tegyük joghurtunkba, amihez adjunk valamilyen növényi olajat (pl. tökmagolaj, szőlőmagolaj), így a zsírban oldódó A-, E- és F-vitamint is hasznosítani tudja szervezetünk.
Homoktövistea
Az eltartható finomságok készítése során megmaradt bogyórészeket ne dobjuk ki. Egy tálcára kiterítve száraz, szellős helyen szárítsuk ki. Később készíthetünk belőle teát, de a homoktövis-őrleményünkhöz is hozzáadhatjuk. A tea készítése során ne forrázzuk a bogyómaradványokat, mert így a C-vitamin elbomlik. A teát a csipkebogyóhoz hasonlóan készítsük el: egy evőkanálnyi szárított homoktövist egy pohárba vagy műanyag edénybe (nem fém) tesszük, langyos vízzel leöntjük, majd fél napra ázni hagyjuk, ezután leszűrjük.
(A borítóképen: A homoktövis szúrós növény, betakarítása nem igazán kellemes dolog)