rangos elismerés

2020.09.22. 14:00

Az év üdülőháza lett az Irota EcoLogde

Júliusban mutattuk be hazánk egyetlen klímasemleges üdülőhelyét, az Irota EcoLodge-ot, amelyet a holland származású Lennard de Klerk és Jeroen van Drunen hozott létre és üzemeltet 2016-óta.

Horváth Imre

Fotó: Ádám János

A házak kialakításánál és működtetésénél olyan megoldásokat is alkalmaztak, amelyek korábban Magyarországon nem, vagy csak elvétve fordultak elő.

A könnyűszerkezetes házak faszerkezetei közé 15 centi széles cellulózt fújtak szigetelésként, méghozzá használt újságpapírból, de kívülről még tíz centi szigetelést kaptak. Háromrétegű az üvegezés, minden házban napkollektor melegíti a vizet és napelem adja az áramot. A közeli erdőkből származó biomasszával fűtenek. Az esővizet felfogják, és ezeket vezetik a wc-kbe, de például a mosáshoz is ezt használják és az úszómedence vizét is ezzel pótolják. A medence természetes módon tisztul: egy külön medencében tisztítják vegyszerek nélkül. De a szennyvizet is helyben tisztítják meg, az eljárás során baktériumokat használnak, amelyek lebontják a szennyező anyagokat. Ahol csak lehet helyileg elérhető forrásokat használtak, aminél tudtak újrahasznosítottat és amihez lehetett helyi mestereket alkalmaztak.

A zöld megoldások miatt több díjat is elnyertek, így például tavaly az E.On Global Energy Award-ot. Ez azonban, mint közben kiderült, koránt sem az utolsó elismerésük volt, ugyanis Lennard és Jeroen most arról tájékoztatott, hogy újabb rangos elismerést tudhatnak magukénak.

„Örülünk és büszkék vagyunk arra, hogy a Corporate Livewire Prestige Award győztese lettünk az Év üdülőháza – Magyarország kategóriában! A Corporate Livewire Hungary Prestige Awards 2020/21 díjat olyan kis- és középvállalkozásoknak ítélik oda, amelyek az elmúlt 12 hónapban a piacuk legjobbjának bizonyultak” – jelentették be.

(A borítóképen: Lennard de Klerk és Jeroen van Drunen az üdülőházuk kertjében)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában