bűnmegelőzési program

2020.08.11. 12:30

Rizikós helyzetekkel az időseknek a nyárra

Az idősebb korosztálynak nagyobb kihívást jelent az online tér használata, ezért kitettebbek a kiberbűnözésnek.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Bűnmegelőzési kvízzel segítette az idősek védekezését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Szolgálat és Alapítvány a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány EduSenior Karantén Képzési Programjához kapcsolódóan.

– Már több bűnmegelőzési programot szerveztünk korábban is – mondta Simkó Imre rendőr alezredes,

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója, osztályvezető-helyettese. – Az idősebb korosztálynak nagyobb kihívást jelent az online térben történő kommunikáció és tevékenység. Többek között ebben segít az EduSenior képzési program. Az internet veszélyeivel összefüggő tudásunkat adtuk hozzá játékos formában. A webes bűnözés a szépkorúak számára kevéssé ismert jelenség.

Kivédhető szituációk

– Többfordulós kvízjátékot indítottunk. Aztán egy keresztrejtvény megfejtését vártuk. Ezekben bemutattuk a rizikóhelyzeteket, és hogy miképpen tudják a potenciális áldozatok kivédeni a megkörnyékezést. A játékosan, élménypedagógiai elemekkel átadott információ sokkal mélyebben rögzül. Közel száz megfejtést regisztráltunk a kvízjáték során. A kvíz sok pozitív visszajelzést kapott, ezért nyáron a nyaralással összefüggő bűncselekményekre és veszélyekre hívjuk fel a figyelmet – sorolta Simkó Imre.

(A borítóképen: Nem egyszerű eldönteni: valós-e a veszély)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában