kevés a szállás

2020.08.07. 14:00

Nem érdemes halogatni a nyári szállásfoglalást

A kánikula, a közelgő hosszú hétvége még mindenképp megdobhatja a belföldi szálláshelyek bevételét.

Apagyi Beáta

Fotó: Kozma István

A koronavírus-járvány miatt a külföldre utazás, a hazaérkezés bizonytalan következményeket vonhat maga után. A kialakult helyzet abszolút győztese lehet a hazai turizmus, hiszen a jelzett körülmények miatt is megnőtt az érdeklődés az itthoni idegenforgalmi látványosságok, üdülést kínáló települések iránt.

Azonban nem érdemes sokáig törnünk a fejünket az úti célon, valamint a foglalásokat sem érdemes sokáig halogatni, hiszen a kedvező időjárás és az augusztus 20-ai hosszú hétvége miatt a legtöbb szállodában, hotelben, vendégházban a szobák jelentős részét már kiadták az elkövetkezendő időkre.

Ha többen indulunk útnak, érdemes az alternatív szálláshelyeket is szem előtt tartani, például az Airbnb kínálatát figyelni, hiszen már nemcsak egy belvárosi lakást, hanem akár egy vidéki családi házat is ki tudunk bérelni a nyaralás idejére.

Szállásfoglalóként néztünk körbe, mi a helyzet a megye frekventáltabb településein található szálláshelyek esetében.

Korábban megjelent cikkünkben már írtunk arról, a kereskedelmi szálláshelyek forgalma az előszezonban jelentősen megcsappant. A koronavírus terjedésének megállítását elősegítő korlátozások feloldása után a szállásadók folyamatosan igyekeznek behozni az elmúlt hónapok lemaradását, hiszen legtöbb esetben a nyári szezon jelenti számukra bevételi forrásuk meghatározó részét.

Gyors foglalás

Munkatársunk szállást foglaló vendégként feltérképezte milyen a jelenlegi helyzet, tudnak-e még szabad férőhelyet biztosítani két fő részére az augusztus 20-ai hosszú hétvégére a megyében lévő hotelek, vendégházak, kiegészítve az Airbnb nyújtotta lehetőségekkel.

Egy Miskolctapolcán üzemelő hotel foglalási paramétereinkre hivatkozva elmondta, hogy a kért napokra már nincs szabad standard kétágyas szobájuk, a panorámás szobát vagy a lakosztályt tudják felajánlani. Megtudtuk, hogy az augusztus 20-ai hétvége kiemelt időszak, így valamennyivel magasabb árakkal kell számolni. A hotel munkatársa felhívta rá a figyelmünket – mivel több szállást kínáló oldalon is értékesítenek –, a foglalások percről percre változhatnak, így érdemesebb minél hamarabb megerősíteni a szándékot, amit csak írásban, e-mailen keresztül tudnak elfogadni. Továbbá azt is hozzátette, hogy a teljes ár 50 százalékát szükséges elküldeni érkezés előtt, a visszamondás a lemondási időn belül – ami 14 napot jelent – ingyenes, ebben az esetben az összeget visszautalják.

A megyeszékhelytől távolabb

Tovább keresgélve, Miskolctól eltávolodva, egy mezőkövesdi hotel recepciójára telefonáltunk. Itt a személyzet némi időt kért, majd visszahívtak bennünket és közölték, hogy tudnak szobát biztosítani. Nehezen, de az is kiderült, hogy az árak itt is magasabbak, viszont a tarifa magába foglalja a wellnessrészlegük használatát, ellenben a masszázsokért pluszban kell fizetni.

Sárospatakon a hotelek, vendégházak kapacitása a hosszú hétvégére szinte teljesen telített. Ez talán annak köszönhető, hogy a határon túlról is előszeretettel érkeznek látogatók a városba, sokan közülük kedvelik a fürdő által kínált szolgáltatásokat, illetve a nevezetességek száma sem elenyésző a településen.

– A vendégházak esetében, mivel kevesebb férőhellyel rendelkeznek, a „még pont van” vagy „már épp nincs” helyzet áll fenn. A szállást hirdető oldalakon sok esetben leírják, nem szükséges előleget küldeni, és a lemondást is ingyenessé teszik. Az árak két fő, két éjszakára való foglalásakor közel azonos sávban mozognak. De nagyban befolyásolhatja az összeget az elhelyezkedés, illetve az, hogy tartalmazza a reggelit, vagy sem.

Felárakkal számolhatnak

Az Airbnb-lakások környékén is szétnéztünk. A kiadók a teljes árba belekalkulálják a takarítás díját és az úgynevezett szolgáltatási díjat, előbbi háromezer forint körül alakul, utóbbi ötezer forint pluszkiadást jelent. A hirdetésekben tájékoztatják a vendéget arról, hogy ha visszamondják a foglalást, a szolgáltatási díjat nem áll módjukban megtéríteni. A megye különböző településein már komplett családi házakat hirdetnek az Airbnb értékesítésével foglalkozó weboldalak.

(A borítóképen: Fincicky Réka és Matolcsy Balázs Budapestről érkeztek Miskolcra nyaralni, egyre többen követik a példájukat)

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában