Hogyan öltözzünk fel?

2020.08.07. 13:00

Egy állásinterjú margójára

Az állásinterjú az első és az utolsó alkalom is lehet. Hogyan öltözzünk fel?

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock

Nagyon fontos, hogy az adott állásinterjú kapcsán a fiatalok felismerjék, nem lesz több alkalom, amikor bemutathatják a képességeiket és megmutathatják a személyiségüket az önéletrajzukon kívül. Nincs több esélyük, hogy bekerüljenek az adott céghez, ezért nem szabad a lehetőséget az öltözködéssel elszúrni. Rengeteget számít az első benyomás, ami a munkáltatóban három másodperc alatt kialakul.

Öltözködési tanácsok

– Gyűjtőnéven úgy fogalmaznám meg, hogy sokat nyomnak a latba a kulturális szignálok, tehát minden, amit a potenciális munkavállaló magáról mutat, beleértve a sminket, a frizurát, az általa viselt illatot, színeket és formákat, de az ékszerek és a tetoválás is idetartozik – fogalmazta meg Polonkainé Valcsev Ivanov Éva, az Active HR Consulting ügyvezetője. – Nagyon fontos, hogy mindig az adott pozícióhoz öltözzünk. Például, ha valaki kreatív munkára jelentkezik, akkor egy kicsit szabadabban, bátrabban megmutathatja magát öltözködésében is, de amikor a munkavállaló pénzügyi vagy banki területen, tehát konzervatívabb munkahelyen szeretne elhelyezkedni, ahhoz visszafogott stílus dukál. Erre nagyon komoly etikettszabályok vonatkoznak. Az adott pozíció vagy a márka esetében is lesz egy úgynevezett dress code, ami meghatározza, milyen típusú öltözködést vár el a cég, így értelemszerűen az állás­interjúnak is van egy dress ­code-ja.

A szakértő mindkét nem számára a világos felsőrész és sötét alsórész kombinációt ajánlja. Fontos, hogy a nők szoknyája térd felett maximum kétujjnyi lehet, nem túlságosan testhezálló, és a ruha felsőrésze a vállukat is eltakarja. Arra is oda kell figyelni, hogy ne legyen túl kivágott, illetve átlátszó vagy áttetsző a felsőrész, továbbá arra is ügyelni kell, hogy ne villanjon ki a melltartó. Fehér felső alá sohase vegyünk fekete vagy színes melltartót, de még a fehér sem ajánlott, a testszínű

az ideális, mert ez az egyetlen, ami nem látszik át a fehér felső alatt. Mindehhez – nyáron is – zárt elejű cipő illik.

Férfiak esetében a világos ing és sötét nadrág az elvárás, előbbi nyáron lehet rövid ujjú vagy teniszing, és ehhez az öltözékhez is elegáns, zárt cipő passzol. Nyáron se viseljenek trikót, rövidnadrágot vagy halásznadrágot, illetve szandált.

Az állásinterjúra mindenki frissen mosott hajjal és frizurával érkezzen. Mindkét nem esetében érvényes, hogy a köröm ne legyen túl hosszú, a kéz pedig legyen ápolt. Nőknél a köröm lehet ízlésesen lakkozott, hiszen irodai munkakörben önkéntelenül is oda irányul a tekintet. Összességében elmondhatjuk, hogy mindkét nem esetében az ápolt hatás a nyerő.

(A borítóképen: A megjelenés meghatározhatja a sikert is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában