Neowise-üstökös

2020.08.04. 13:30

Az új üstököst látták távcsővel a csillagpartin

Még egy hónapig látható távcsővel az idén felfedezett Neowise-üstökös.

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A magyar nemzeti parkok Varázslatos csillagos esték című sorozatához kapcsolódóan, július 31-én sötétedés után, a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló megtartotta első csillagpartyját a karanténidőszakot követően. A nagy érdeklődésre számot tartó alkalom középpontjában, ezúttal az éppen a nyári égbolton áthaladó, újonnan felfedezett Neowise-üstökös állt.

A ritka égitest jellemzőiről Romenda Roland, a csillagvizsgáló egyik szakkörvezetője tartott előadást. Ezt követően a teraszon magát az üstököst is megtekinthettük egy csillagászati távcsővel, hiszen szabad szemmel már nem látható. Emellett bemutatták a Jupitert az öt legfényesebb holdjával, a Szaturnuszt szépen kirajzolódó gyűrűjével és a vakítóan világos Holdat az egészen szabályos krátereivel. Végül, miután a kupola a helyére araszolt, az ott található hatalmas távcsővel megnézhettük az igazán látványos Bagoly-ködöt. A tudományos ismeretterjesztő program kisgyermekes családok számára is ideális péntek esti szórakozás volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában