Z generáció

2020.07.03. 10:00

Ide nekem az oroszlánt is!

A munkáltatóknak reális elvárásaik vannak a fiatal munkavállalóikkal szemben.

Novák Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A szakemberek véleménye szerint nincs olyan fórum a fiatal, Z generációba tartozó munkavállalók között – legyen az egy civil kezdeményezés, iskolai oktatás, esetleg szülőtől jövő normarendszer –, ahonnan felszippanthatnák a fiatalok azokat az információkat, hogyan illik megjelenni egy állásinterjún, nagyjából mit kell mondani és hogyan kell viselkedni. Nem tudják azt sem, mit jelent az első benyomás egy állásinterjún, aminek a kialakítása a belépéstől számított három másodperc.

Kevés a gyakorlati ismeret

– A mostani fiatalokra sajnos jellemző, hogy az információikat nagyon szűk helyekről gyűjtik össze, ha egyáltalán megvan az igényük arra, hogy összegyűjtsék ezeket – kezdte Polonkainé Valcsev Ivanov Éva, az Active HR Consulting ügyvezetője. – Kevésbé olvasnak újságot, az offline médiában nincsenek nagyon jelen, és az információikat főleg a közösségi médiából szerzik. Ez azért nagy baj, mert így a gazdasági folyamatokkal kapcsolatban kevés gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek.

A cégek elvárása ezzel szemben az, hogy megbízható, talpraesett, életrevaló, optimista, „ide nekem az oroszlánt is!” attitűddel rendelkezzenek.

A szakember elmondta, hogy bármennyire fiatalos és kreatív cégről beszélünk, akkor is érvényben van a klasszikus hierarchia, és a vezetők nem huszonévesek. A Z generáció tagjai azonban vagy alulértékelik magukat vagy olyan hihetetlen önbizalommal rendelkeznek, hogy azt gondolják, egy egyetem elvégzésével egyből vezetői pozícióba kerülnek, és ennek megfelelő bérstruktúrát is mondanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában