Újrahasznosítás

2020.07.11. 18:30

Ázsiába megy a szemetünk

Az újrahasznosítás még gyerekcipőben, az illegális szemétlerakók viszont „újratermelődnek”.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatban mindenképpen felmerül a kérdés: mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékunkkal, és hogyan kerül több millió tonna szemét a tengerekbe, óceánokba? Erről beszélgettünk Kiss Józseffel, a miskolci székhelyű HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület ügyvezető elnökével.

Elöljáróban hangsúlyozta, a történet nem is a hulladékkezeléssel kezdődik, hanem a tudatos vásárlással. Az emberekben ugyanis még nem rögzült eléggé, hogy vásárláskor vigyenek magukkal szatyrot, kosarat, folyadék tárolására pedig környezetkímélőbb a kulacs vagy a fémből készült palack. Emiatt nagyon sok egyszer használatos műanyag keletkezik hazánkban egy-egy háztartásban.

Kiss József hangsúlyozta, a háztartási hulladékot mindenképpen érdemes szelektíven gyűjteni, bár a külön válogatott hulladékok újrahasznosítására hazánkban még nem fordítanak elég hangsúlyt. És az is kérdés, hogy az újrahasznosításra elhasznált energia mennyire terheli a környezetet.

Kínába, Indiába

– A szelektíven gyűjtött hulladékokat megyénkben a nagy válogatókba szállítják, Miskolcon a József Attila utcára, Hejőpapiba és Bodrogkeresztúrra. A különválogatott anyagokat préselik, majd bálázzák, és az már óriási nyereség, hogy ezek a bálák csökkentik a hulladéklerakóba kerülő szemét mennyiségét. Magyarországon viszonylag kevés cég foglalkozik újrahasznosítással, talán ha több állami támogatást kapnának, több ilyen cég lenne. A préselt bálák egy részét Ázsiába szállítják, főleg Kínába és Indiába, ahol különböző alapanyagokat készítenek belőlük. Ezeket aztán megvásároljuk és visszaszállítjuk – vázolta a műanyag hulladék útját a szakember.

Hozzátette: hazánkban az is probléma, hogy alacsony az egyszer használatos műanyagok termékdíja, ezért a gyártók inkább kifizetik, minthogy alternatív megoldást keresnének. Ez azonban a jövőben változik, a termékdíj drasztikusan megnő, ami elérheti a célt.

Szemétszigetek

Kiss József elmondta azt is, hogy hazánkban, így megyénkben is rengeteg az illegális szemétlerakó. Mivel a műanyag zacskók és palackok könnyűek, a szél és egy-egy villámárvíz a patakok, folyók medrébe szállítja azokat. Innen aztán egyenes út vezet a nagyobb folyókba, majd a tengerbe és az óceánba. Rengeteg szemét érkezik Ukrajna felől megyénkbe, mivel a szomszédos országban a hulladékszállítás és -feldolgozás fejletlenebb, mint nálunk. Az óceáni áramlatok végül egy helyre sodorják a műanyagokat, és hatalmas szemétszigetek alakulnak ki. Itt készülnek azok a felvételek, melyek hulladékban fuldokló tengeri állatokat mutatnak. Már vannak nemzetközi kezdeményezések ezen szigetek felszámolására és feldolgozására. Egy holland férfi például feltalált egy markolóval ellátott hajót, ami azonban nem jelent végleges megoldást, jelezte a szakember.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában