Állatvilág

2020.06.02. 17:30

Nyestbébiket fogadtak be

Vadon élő menyétfélék mentési programot indított a Miskolci Makogó Egyesület.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Már tizenöt éve ad otthont kedvencként tartott, gazdátlanná vált vadászgörényeknek az egyesület. Ez idő alatt már több mint száz görénynek találtak ideiglenes befogadót, vagy végleges családot. Emellett évről évre megkeresik a szervezetet elárvult, vagy sérült nyestekkel és több alkalommal vendégeskedtek náluk vadgörények is. A vadon élő menyétféléknek jóval nagyobb a mozgásigénye, mint a ketrechez szokott vadászgörényeknek, ezért számukra a szervezet egy nagyobb kifutóra gyűjt. Ennek részletei az Adjukössze.hu honlapon olvashatók.

A vadgörény védett

Külsőleg van némi hasonlóság a nyestek és a vadgörények között, de az élőhelyük eltérő. A görények nem merészkednek be az emberlakta helyekre.

Tóth-Szabados Sára és egy nyest

– Sokszor félreértésből kerülnek hozzánk a vadon élő kisragadozók. Természetesen őket is ellátjuk és ha szükséges orvosi kezelést kapnak – mondta Tóth-Szabados Sára, az egyesület elnöke. – Vadgörényeket ritkábban hoznak, mert ők kerülik a településeket, inkább erdőkben élnek. Ha mégis magunkhoz veszünk egy védett vadgörényt, gondozása előtt értesítenünk kell a helyileg illetékes természetvédelmi hatóságot. Ők mérlegelik aztán, hogy nálunk maradhat-e az állat, de többnyire engedélyezik, mert viszonylag kevés ellátóhely van kifejezetten számukra a környéken.

A nyest nagyokat ugrik

Gyakran közel merészkedik az emberhez a nyest és a baromfiudvarokban is pusztítást végezhet, ezért nem védett.

– Sokszor padlásokon rendezi be a fészkét, így akár egy felújítás során nyestbébikre akadhatnak a lakók. Mivel ilyenkor megzavarják az állatokat és az építkezés szempontjából is útban vannak, ki kell venni őket a fészekből. Befogásuk nem egyszerű, mert védekezésből támadhatnak. Emellett háziállatainkkal is konfliktusba keveredhetnek. Gondozásuk annyiban különbözik a vadászgörényekétől, hogy étkezésüket tekintve nemcsak húst, hanem erdei bogyókat is fogyasztanak. Ahogy növekszenek, egyre nagyobbakat ugranak és legalább két-három négyzetméteres kifutóra van szükségük ahhoz, hogy rendesen kifejlődjön az izomzatuk. Alábetonozott, fedett, sűrű kerítéssel körbekerített kennelbe szeretnénk őket elhelyezni, mert egyébként kiássák magukat – tudatta az egyesület elnöke.

Ősszel szabadulhatnak

Az emberek gyakran összekeverik a menyétféléket egymással, a nyest és a nyuszt például szinte csak színeiben különbözik.

– Most a Mályi Madármentő Állomástól került hozzánk egy alom. Még számunkra is újdonság, hogy kézzel nevelt nyestjeink lesznek. Ősszel, hat hónapos korukban próbáljuk majd elengedni őket, amikor már önállóak lesznek. Addig még jó lenne élő állatokkal is gyakorolni velük. Egy másikat pedig, amelyik már egyéves, szeretnénk megtartani, mert ismeretterjesztő céljaink is vannak. Ő simán eljátszik a görényeinkkel, bár bemutatókon félénk. Általa mutatnánk meg, hogy miben különbözik a vadászgörény és a nyest, illetve a nyuszt. Ez utóbbi például csak abban tér el a nyesttől, hogy nem fehér, hanem sárga mellénykéje van.

(A borítóképen: Picike bébinyest)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában