Élet a karanténban

2020.06.15. 07:00

Fegyelmezetten viselték a hosszú bezártságot a hajléktalanok

Vannak hajléktalanok, akik a karantén alatt szoktak le az italról.

Hegyi Erika

Hajléktalan padon alszik

Forrás: MW

Fotó: Löffler Péter

Nagy az öröm a hajléktalanokat gondozó központokban. Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos ugyanis kedden bejelentette, feloldja a hajléktalanokra vonatkozó korlátozásokat.

Azt már Duberné Dunaveczki Évától, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete Hajléktalanokat Gondozó Központjának intézményvezetőjétől tudtuk meg, hogy a hajléktalan emberek munkavégzés és egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából eddig is elhagyhatták az intézményt. Természetesen csak úgy, hogy betartották a szigorú előírásokat. Belépéskor kézfertőtlenítés és lázmérés fogadta őket, a kint tartózkodás idején pedig a meghatározott helyeken nekik is szájmaszkot kellett viselniük. A miskolci központban 250 embert érint a korlátozás feloldása, tudtuk meg.

Fegyelmezetten viselték

– A gondozottjaink egyébként nagyon fegyelmezetten viselték a bentlétet. A szociális munkások különböző programokat szerveztek számukra. Sok társasjátékunk van, keresztrejtvényt is fejthettek a lakók. Szerencsére nagy udvarunk van, úgyhogy levegőzni is tudtak az emberek – sorolta az intézményvezető.

Megtudtuk: az alkoholista emberek nem maradhattak teljesen ital nélkül. A korlátozások idején a szociális munkások vásárolták meg a szükséges élelmiszereket, italt és gyógyszert, kinek mire volt szüksége. A népkonyha a hét minden napján működött, úgyhogy senki nem éhezett.

Duberné Dunaveczki Éva egy szívet melengető történetet is elmesélt:

– Van egy házaspárunk, jóravaló emberek, csak valahogy kisiklott az életük, és alkoholba fojtották a bánatukat. Amikor kint voltak, a nap 24 órájában italoztak. Aztán jött a járvány miatti korlátozás, és a harmadik hónap végére, mostanra már majdnem teljesen leszoktak az italról. Biztattam őket, csak így tovább – fogalmazott az intézményvezető.

Hónapokig bezárva

– Nagy az öröm – árulta el Jene András, az ózdi hajléktalanellátás részlegvezetője. – Az átmeneti szállásunk közel három hónapja van zárva, 2-3 ember járt csak közmunkába rendszeresen a 35-ből. Az éjjeli menedékhelyünk 16 fős, itt is próbáltuk megoldani, hogy gondozottjaink ne hagyják el a szállást. Nagy tehát a boldogság, hiszen a több hónapos bezártság rátelepedett mindenki hangulatára. Bár meg kell mondani, nagyon jól viselték az elmúlt heteket az emberek, sokkal rosszabbra számítottam. A bevásárlást, gyógyszerkiváltást és postai ügyintézést a munkatársaink végezték helyettük, besegítettek a nappali melegedő dolgozói is. Tájékoztatást tartottunk a gondozottainknak a rendszeres kézmosásról, a maszk viseléséről, és hogy kerüljék a tömeget – sorolta a részlegvezető.

(A borítóképen: A hajléktalan embereket is érinti a járványügyi szabályok enyhítése)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában