Kisállat

2020.04.19. 09:30

Madarat annak tojásáról

A madártojások mérete és száma az egyes fajok életmódjával szorosan összefügg.

Detzky Anna

A tavaszi megújulás és a termékenység szimbólumaként húsvétkor jelképesen a nyulak is tojást tojtak.

A köznapi értelemben vett tojás alatt azonban általában tyúktojást értünk, de néha másfajta tojások is előkerülnek a háztartásokban. A tízgrammos fürjtojástól kezdve a különféle méretű galamb-, kacsa-, liba-, pulyka- és smaragdzöld emutojáson át a másfél kilós strucctojásig.

Viszont addig, amíg egy madárfészekben tojásokat is találunk, amelyekből aztán kikelnek a fiókák, hosszú út vezet.

– Az udvarlás időszakának kezdetét jellemzően a februári nászrepülés jelzi, amikor a hím különleges mutatványokkal igyekszik felhívni magára a tojó figyelmét a levegőben. A legtöbb madárnál március–áprilisban kezdődik a költési időszak – magyarázza Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. – A közepes és nagy testű fajok évente egyszer költenek, a kisebbek akár háromszor is.

Némelyik madárfaj fészekrakási szokásaival alkalmazkodott az emberi környezethez, jó, ha odafigyelünk rájuk.

Megtelt a postaláda

– Márciustól nyár végéig megfigyelhetjük, hogy a széncinegék előszeretettel fészkelnek postaládákban. Ezt követően a bedobott küldemények megsérthetik a kis lakókat – említi a szóvivő.

– Hasonló jelenség, hogy az elmúlt évtizedben márciustól májusig megjelentek az épületek erkélyein, lapos tetőin költő tőkés récék – folytatja Orbán Zoltán. – A még röpképtelen fiókák a magas peremmel rendelkező tetőkről nem tudnak vízhez jutni, így éhen és szomjan pusztulhatnak, vagy az aszfalton halálra zúzhatják magukat. Emiatt, ha ilyet látunk, a fiókák kikelését követően a fiatalokat és a tojót vigyük nagyobb vízhez, és ott engedjük el őket – javasolja a madarász.

Minél nagyobb testű egy madár, annál kevesebb tojást rak, amiből lassabban kelnek ki a fiókák.

Egytől tizennégyig

– A klasszikus tyúktojásból 21 nap alatt lesz csibe. A sasoknál, gólyáknál ez 40-42 nap. A madarak életmódjával függ össze az utódlás is. A békászó sasnak például egy fiókája szokott lenni, mert ha már kettő van, megölik egymást. A kerecsensólyom 3-4 tojást tojik. A kis kékcinege odújában néha 14 tojás is szorong. Ahhoz, hogy a kicsik kikeljenek, mindkét szülő erőfeszítése szükséges. A tojó kotlik a tojásokon, a hím hordja neki az eleséget. Az ételt az anya apró falatokban adja oda a madárgyerekeknek. A tollas fiókák mellett mindkét szülő vadászik addig, amíg a kicsik ki nem repülnek – meséli Orbán Zoltán.

(A borítóképen: A madarak körében nem ritka a színes tojás. Az erdei szürkebegynek türkizkék tojása van| Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában