Húsvéti recept

2020.04.13. 18:00

Húsvét „anyukámféle” fonottal és tormával

Családunkban több évtizedes hagyomány, hogy édes-sós fonott kalács és rendhagyó módon készített torma kerül az asztalra húsvétkor.

Novák Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Tisztán emlékszem a napra, amikor a négyéves unokahúgom húsvéti sztrájkba fogott, amikor haza akarták vinni tőlünk, ezért inkább szó szerint beette magát a konyhába, és annyi húsvéti kalácsot fogyasztott, hogy attól tartottunk, komoly gyomorrontás lesz a vége. Ennek már húsz éve, de családunkban az anyukám receptje alapján készült húsvéti kalács iránti rajongás töretlen. Picit édeskés, de mégsem édesség, a kenyértől távol áll, mégis helyettesíthetjük vele, és annyira omlós és puha, hogy minimum egy hétig fogyasztható. Ezt a receptet szeretném most megosztani, és a szintén „anyukámféle” speciális torma elkészítésének titkát.

Húsvéti kalács

Hozzávalók:

Fél kg rétes liszt, fél kg sima liszt, 6 dkg élesztő, 7 dl tej, 4 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 16 dkg vaj, 2 mokkáskanál só, 2 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:

Előkészítünk egy magas szélű tepsit, és kibéleljük sütőpapírral. Egy edényben meglangyosítjuk a tejet, majd lehúzzuk a tűzről. Egy deciliter tejbe beleteszünk 2 dkg porcukrot, élesztőt, egy kis lisztet, és fakanállal galuska lágyságúra keverjük, majd letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. A gép keverőtáljába beletesszük a kétféle lisztet, és összekeverjük. Kézzel készítünk egy mélyedést a közepébe, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a meglangyosított vajat, és hólyagosra keverjük. Amikor elkészült, lisztes kézzel átöntjük egy kilisztezett, nagy tálba, letakarjuk, és addig kelesztjük, amíg a tál pereméig nem ér. Amikor megkelt, kitesszük a lisztezett gyúrótáblára, három egyforma részre osztjuk, amelyekből hengereket formázunk, és befonjuk. Tíz percig pihentetjük, majd megkenjük tojássárgájával, továbbá alaposan megszurkáljuk, hogy sülés közben eltávozhasson a belsejéből a gőz. Betesszük a 200 C-fokra előmelegített sütőbe, és 40-45 percig sütjük, majd 30 perc múlva hústűvel megnézzük az állagát. Amennyiben túlságosan pirulna a teteje, letakarjuk fóliával, és folytatjuk a sütést. Amikor elkészült, kitesszük a tűzhely tetejére, és a kezünkbe vett vízzel meglocsoljuk a tetejét, és letakarjuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Torma

Hozzávalók:

– egy szép nagy torma

– 3 dl húsleves

– 5 evőkanál kristálycukor

– 3 evőkanál ecet

Elkészítés:

Lereszeljük a tormát. Egy nagy tálba beletesszük a cukrot, az ecetet, a tormát, és felöntjük tűzforró húslevessel, majd az egészet jól összekeverjük, és hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: amennyiben nem készítünk húslevest, akkor négy dl forró vízbe tegyünk két tyúkhúsleveskockát és két marhahúsleves-kockát, és fél órán át főzzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában