hitélet

2020.03.21. 16:30

Feloldozás katolikusoknak

Az egyházi szertartásokat és a nagyhetet is érintik a járványügyi intézkedések.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a rájuk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve visszavonásig több rendelkezést is bevezetett a koronavírus-járvány idejére:

Közvetíti a tévé

„A templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért nem zárjuk be őket. Viszont a nyilvános szentmise és liturgia március 22-től, a nagyböjt 4. vasárnapjától szünetel. Egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden kell megtartani. A paptestvéreket kérjük, hogy továbbra is tartsanak hívők részvétele nélküli szentmiséket. A híveket pedig arra bátorítjuk, hogy otthonról kapcsolódjanak be a szent cselekménybe. A közszolgálati televízió vasárnap és ünnepnapokon szentmisét közvetít. Igen ajánlatos emellett kellő időt imádsággal – a Szentírás olvasásával, zsolozsma végzésével tölteni. A betegellátás és a gyóntatás, illetve a rendkívüli áldoztatás tekintetében is kövessük az állami járványügyi előírásokat. A rendkívüli helyzetre való tekintettel lehetővé tesszük az általános feloldozás megadását. Imáinkkal és példánkkal erősítsük a bizalmat Istenben és egymásban. Gyakoroljuk a nagylelkűség erényét, és ebben a helyzetben különösen is figyeljünk egymásra” – olvasható közleményükben.

A pápai állam liturgiai hivatalának rendelkezése, hogy a húsvéti szenthét szertartásait hívők jelenléte nélkül mutatják be a Vatikánban.

– Még nem tudjuk megmondani, Miskolcon hogyan alakul a nagyhét. Egyet tudunk: ez most valódi böjt, érdemes beosztani a lelki tartalékokat is – mondta Juhász Ferenc, a Mindszenti templom plébánosa, esperes, pápai káplán.

– Templomunk nyitva áll az egyénileg imádkozni vágyók előtt, kivéve 9 és 15 óra között. Több helyen ez a lehetőség az Oltáriszentség jelenlétében történik. A szentmiséket pedig online módon és a médián keresztül tudják majd követni a hívek. A Szent István Rádió, a Mária Rádió és a Bonum TV a miséken kívül a déli Úrangyala imát és az esti rózsafüzért is közvetíti. Sok más plébániához hasonlóan mi is törekszünk arra, hogy tartsuk a kapcsolatot a hívekkel Facebook-oldalunkon keresztül, mivel a járvány ideje alatt nem járulhatnak szentáldozáshoz. Gyónni sem tudnak majd, mert a katolikus egyház szabályai szerint az csak személyesen lehetséges. Viszont őszinte bűnbánat esetén Isten az általános feloldozással megadja az egyébként szent­áldozással járó kegyelmeket a lelki csatornákon keresztül.

(A borítóképen: Juhász Ferenc plébános a Mindszenti templomban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában