Egészség

2020.01.17. 18:00

Miben segíthet rajtunk a kínai mozgáskultúra?

Az akupunktúrás energiapontok létén alapszik a gyógyhatású meridiántorna.

Detzky Anna

A torna betegségmegelőző hatású, és jó erőnlétet biztosít

Forrás: Célpont Közösségi Tér

Enyhíthető az alvászavar, a stressz, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az ízületi probléma, az inkontinencia és az impotencia is a 3-1-2 meridiángyakorlatokkal. A bárki által végezhető, könnyen elsajátítható torna a hagyományos kínai orvosláson nyugszik. A meridiántorna-klubok Élj 100 évet egészségesen! jelmondatával hirdették meg a foglalkozásokat szerdánként 10 órától a Célpont Közösségi Térben, ahol a később otthon is végezhető, 30 perces mozdulatsort lehet elsajátítani.

Fotó: Célpont Közösségi Tér

Része a relaxáció

A helyszínen jártunk és a résztvevőket tapasztalataikról faggattuk.

– Dr. Eőry Ajándok háziorvos, természetgyógyász vezetésével jött létre a 3-1-2 országosan ingyenesen működő klubrendszer, amely a meridiántorna módszerét dr. Zong-Xiang Zhu profeszszortól, a Kínai Tudományos Akadémia Biofizikai Intézete Akupunktúrás Meridián Központja vezetőjétől tanulta. Zhu, a híres professzor az 1990-es évek elején alkotta meg Kínában ezt a tornát, és barátságuk jeleként ingyen ajándékozta dr. Eőry Ajándoknak. Azóta ő is térítésmentesen és lelkes kitartással, sok-sok szeretettel tanítja kollégáival együtt a jelentkezőknek. A foglalkozások része a lazítás is, illetve a 3-1-2 gyakorlatokkal a hasi mély légzést alkalmazzuk relaxációként az egyensúlyi állapot elérésére. A legtöbben valamilyen egészségügyi problémával érkeznek, a napi kétszeri gyakorlás ezek megszüntetésében segíthet – tájékoztatott Szabóné Lehotai Magdolna, a meridiántornaklub önkéntes vezetője.

– A Derűs Alkony Szolgáltatási Központ közösségében hallottam a lehetőségről. A térdem nagyon fájt, és amióta járok, ez elmúlt. Tavaly tavasz óta csinálom mindennap otthon a gyakorlatokat – támasztotta alá Kis Istvánné.

Fotó: Célpont Közösségi Tér

Az ismétlés sikere

– Az interneten láttam meg ezt a lehetőséget, és telefonon érdeklődtem utána. Nekem magas a vérnyomásom, és azt szeretném levinni, ezért csatlakoztam ma – fűzte hozzá Kovács Károlyné.

A meridiántorna sikere a rendszeres ismétlésben rejlik.

– A torna gyakorlóinak nemcsak fizikai állapota, hanem közérzete, energetikája és a kedélyállapota is nagymértékben javul. Jó hír, hogy tudunk magunkon változtatni, de ehhez kitartónak kell lenni. Akinek komolyabb problémái vagy feladatai vannak az életben a testével, annak ajánlott reggel és este is elvégezni a mozdulatsort. Remek lehetőség, hogy a csoport helyet kap a Célpont Közösségi Térben, mert így sokkal könnyebb, mint otthon egyedül tornázni – hangsúlyozta a klubvezető.

– Örülök, hogy a tudtomra jutott, mert korábban már jártam ilyen kurzusra Budapesten és Balatonlellén. Tisztában vagyok vele, hogy ez egy kipróbált, több évezredes technika, és magam is tapasztaltam, hogy gyógyítólag hat rám. Ide két hónapja járok, és azt vettem észre, hogy elevenebb vagyok – fejtette ki Koscsóné Szabó Magda.

– Elalvásnál az itt tanult hasi légzéssel indítok, ami segít, hogy hamarabb elszenderedjek. Néha félve jövök el az alkalmakra, de utána sokkal jobban érzem magam. Napokig eltart, amíg fellazulnak a berozsdásodott ízületeim, de aztán könnyedebbé válik az egész mozgásom – mondta Vadon Istvánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában