Egészség

2020.01.09. 19:30

Egészséges étrend önsanyargatás nélkül

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban minimalizált flexitáriánus étrendre való áttérés a fenntartható jövő egyik alappillére.

Novák Krisztina

Ezekből áll a diéta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A flexitáriánus étrend valójában egy olyan étkezési stílus, amely nagyobb mértékű zöldség és gyümölcs fogyasztására ösztönöz, miközben mérsékelt mennyiségben fogyaszthatunk fehér húst, halat és más állati eredetű termékeket is. Ennek köszönhetően rugalmasabb, mint a teljesen vegetáriánus vagy vegán étrend.

A flexitáriánus diéta Dawn Jackson Blatner dietetikus nevéhez köthető, aki arra törekedett, hogy segítsen kiaknázni a vegetáriánus étkezés előnyeit úgy, hogy közben továbbra is fogyaszthatunk állati eredetű termékeket is. Ennek köszönhetően az étrend neve a rugalmas és a vegetáriánus szavak kombinációjából jött létre, bár sokkal inkább nevezhető életmódnak, mint pusztán egyfajta étrendnek.

Alapelvek

Főzéskor törekedjünk arra, hogy gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonát használjunk. Próbáljunk meg minél több állati eredetű fehérjét növényi eredetű fehérjékkel kiváltani, de – ha nem is minden nap –, fogyasszunk fehér húst, halat és egyéb állati eredetű termékeket, mint például a tojás. Fogyasszunk mindent a legkevésbé feldolgozott, legtermészetesebb formájában és korlátozzuk minimálisra a cukor használatát, valamint az édességfogyasztást.

Rugalmassága és a durva korlátozások hiánya miatt a flexitáriánus diéta tökéletes választás azoknak, akik éppen egy egészségesebb táplálkozási formát keresnek. Összességében az a cél, hogy táplálóbb növényekből álló fogásokat illesszünk be a mindennapi étkezéseinkbe és kevesebb húst fogyasszunk.

Egészség

A flexitáriánus étkezés nagyon jó hatással van az egészségünkre. A vegán- és a vegetáriánus étrendekkel kapcsolatos kutatások bebizonyították, hogy ez a félig vegetáriánus étrend hogyan javíthat az egészségünkön. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy, ha a húsfogyasztást csökkentjük ugyan, de továbbra is finomított alapanyagokból készült, sok hozzáadott cukrot és sót tartalmazó ételeket eszünk, akkor nem tapasztalhatjuk meg a flexitáriánus étkezéssel járó egészségügyi előnyöket.

Szív- és érrendszer

A növényi rostokban gazdag és egészséges zsírtartalmú étkezés jótékony hatással van a szívre. Egy 45 000 felnőttet vizsgáló tanulmány megállapította, hogy a vegetáriánusoknál 32 százalékkal alacsonyabb a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések száma, mint a nem vegetáriánusoknál. Mindez annak köszönhető, hogy a vegetáriánus illetve a túlnyomórészt növényi alapú étrend rostokban és antioxidánsokban gazdag, így csökkentheti a vérnyomást és jó hatással van a koleszterinszintre.

Cukorbetegség

A II-es típusú cukorbetegség megelőzhető, illetve kezelhető a flexitáriánus étkezés segítségével. A javarészt növényi alapú étrend ugyanis elősegíti a fogyást, és számos olyan élelmiszert tartalmaz, amelyeknek magas a rosttartalmuk, viszont elenyésző mennyiségű egészségtelen zsírokat illetve hozzáadott cukrot tartalmaznak.

Egy több mint 60 000 résztvevővel végzett tanulmány szerint a II-es típusú cukorbetegség gyakorisága 1,5 százalékkal alacsonyabb volt a félig vegetáriánusok, azaz a flexitáriánusok körében, mint a nem vegetáriánusoknál. További kutatások pedig kimutatták, hogy a II-es típusú cukorbetegségben szenvedő, vegetáriánus/félig vegetáriánus étrendet követők esetében 0,39 százalékkal alacsonyabb volt az A1c hemoglobinszint, mint azoknál a betegeknél, akik állati eredetű termékeket fogyasztottak. A HbA1c teszt egyszerű vérvizsgálat, amely a glükózzal összekapcsolódott hemoglobin mennyiségét méri. Ez a vizsgálat megmutatja, hogy az elmúlt három hónapban mekkora volt az beteg átlagos vércukorszintje.

Rákos megbetegedés

A gyümölcsök, zöldségek, diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék és a hüvelyesek olyan tápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek elősegítik a rákos megbetegedések megelőzését. A kutatások azt mutatják, hogy a vegetáriánus/félig vegetáriánus étrendnek köszönhetően alacsonyabb az előfordulási gyakorisága az összes rákos megbetegedésnek, de ezek közül is kimondottan a vastagbélráknak.

Fogyás

A flexitáriánus étkezés korlátozza a magas kalóriatartalmú, feldolgozott ételek fogyasztását és több növényi eredetű táplálék fogyasztására buzdít, amelyeknek sokkal alacsonyabb a kalóriatartalmuk. Ennek köszönhetően számtalan tanulmány kimutatta már, hogy azok az emberek, akik növényi alapú étrendet követnek, több súlyt veszíthetnek, mint azok, akik nem.

A különböző tanulmányok rámutattak arra, hogy azok az emberek, akik 18 héten keresztül vegetáriánus étkezést fogyasztottak, két kilogrammal veszítettek többet a testsúlyukból, mint azok, akik hagyományos módon táplálkoztak. Mivel a flexitáriánus táplálkozás roppant közel áll a vegetáriánus étrendhez, ugyanilyen mértékben segíthet a fogyásban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában