Szilveszter

2019.12.31. 12:00

Malac is legyen az ünnepi menüben!

Ha nem eszünk meg mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem szenvedünk majd hiányt.

Forrás: ÉM-archívum

A régi magyar hagyományok szerint a szilveszter és az új év első napjának szokásai összefonódtak. A szilveszteri szokások célja, hogy a következő évre egészséget, bőséget, szerencsét és boldogságot varázsoljanak. Számtalan babona merült feledésbe az évszázadok során, de sokat közülük ma is figyelembe vesznek a szilveszteri és az újévi ételek elkészítésekor.

Baljós állat

A hiedelem szerint az év utolsó napjának vacsoráján még bármit elfogyaszthatunk, de este 10 óra után és az új év első napján tartsuk be a hagyományokat, ha hiszünk egy kicsit a babonákban. Eszerint ha nem eszünk meg mindent szilveszterkor (marad maradék a tányéron), akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. Az is élő intelem a mai napig, hogy ne együnk baromfit az év utolsó éjszakáján, mert hátrakaparja a szerencsénket.

Az új év első napján sokan esznek lencsét, melytől gazdagságot remélnek, de ilyenkor kerülnek az asztalra – nem csak macskajaj ellen – a számtalan formában elkészíthető savanyú levesek. Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főztek a lencsefőzelékbe, és az a leány, aki ezt megtalálja, a babona szerint férjhez megy a következő esztendőben. A hallal is jobb óvatosnak lenni, mivel folyó menti vidékeken szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), máshol viszont épp ellenkezőleg: elúszik vele a háziak szerencséje.

A gazdagságot többféle rétessel lehet „hosszúra nyújtani”, azaz érdemes ezt a finomságot is beiktatni az újévi menübe. Régi szokás egy egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családnak kenyere. A szilvesztert nagyon sok helyütt ünneplik sertéshús fogyasztásával. Ennek több oka is van. Bizonyos magyarázatok szerint azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Más feltételezések szerint a malac kövérsége, hája az, ami ehhez a megtisztelő szerephez juttatta, hisz ki lenne hivatottabb az új évet várni, mint a jóléttől kövér, zsíros malac.

Virsli és a vadételek

Nem maradhat el a kocsonya sem az étkek sorából, és a virsli is ott gőzölög minden asztalon, ez azonban már újkori hagyomány. És talán még ennél is újabb, hogy egyre népszerűbbek szilveszterkor a vadételek. Talán mert ezekhez fűződő babonákról nem szól a fáma…

Szerencsét hoznak még a következő ételek is, legalábbis a babona szerint: káposzta (mángold, spenót, kelkáposzta is), borsó, bab. Külföldön (most legyünk okosak, hogy akkor a magyar szokásokat is figyelembe véve együnk, vagy sem) a tengeri herkentyűk: a svédek, dánok, olaszok, lengyelek szerint tipikus szilveszteri fogás a hal. Nálunk ugye csak a vízparton élőknek ajánlják. Biztosan nem nyúlunk azonban mellé, ha mazsolát eszünk. Szerencsét hoz a babona szerint a szilveszteri fánk fogyasztása is.

Néhány klasszikus étel szilveszterre

Újévi lencsefőzelék

Hozzávalók:

50 dkg lencse, 40 dkg füstölt hús, 1 db vöröshagyma, 1 db paradicsom, 5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsír, 2 dl tejföl, 1 teáskanál pirospaprika, 2 db babérlevél, bors

Elkészítés:

A füstölt húst áztassuk be legalább egy-két órára, majd tegyük fel főni valamivel több vízben, mint amennyi ellepi. Rakjunk hozzá babérlevelet, két gerezd fokhagymát, és főzzük puhára körülbelül egy óra alatt. A lencsét alaposan mossuk meg, válogassuk át, csak egészséges szemek kerüljenek a főzelékbe. Amikor a hús puha, szedjük ki, és rakjuk a lencsét a füstölt húsos főzőlébe. Ha szükséges, öntsünk még hozzá vizet. Tegyük hozzá a paradicsomot, a vöröshagymát, ízesítsük borssal. Főzzük 40-50 percig, majd amikor a lencse megpuhul, rántsuk be: a zsíron pirítsuk világos színűre a lisztet. Rakjuk hozzá pépesítve a maradék fokhagymát, és kevergetve süssük addig, amíg színt kap. Mehet hozzá a pirospaprika. Engedjük fel egy deci hideg vízzel, és kavarjuk simára. Csorgassuk a forrásban lévő főzelékbe, majd főzzük össze öt-tíz perc alatt. Közben keverjük hozzá a mustárt és a tejfölt is, majd a füstölt hússal tálaljuk.

Szilveszteri bólé

Hozzávalók:

pezsgő, befőttek (ízlés szerint), konyak, fűszerek

Elkészítés:

1-1 üveg őszibarack- és meggybefőttet öntünk a bóléstálba, adunk hozzá még sok-sok kockára vágott gyümölcsöt, amelyeket meglocsolunk 1 deci vaníliás cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített konyakkal. Egy éjszakán át lefedve, hűtőben pihentetjük, majd hozzáadjuk a fehérbort, illetve fogyasztás előtt a tetemes mennyiségű édes pezsgőt.

Korhely bableves

Hozzávalók:

25 dkg bab, 40 dkg savanyú káposzta, 40 dkg marhalábszár, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 ek. pirospaprika, 1 kk. köménymag, 4 ek. olaj, só, bors

Elkészítés:

A babot főzés előtt egy nappal vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, felöntjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, és ha már félig megpuhult, hozzáadjuk az olajon pirított, kockákra vágott húst és hagymát. Ha kezdi elfőni a levét, utántöltjük, és a főzés vége előtt a felaprított savanyú

káposzta és a zöldségek is a levesbe kerülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában