fenyőfatermesztők

2019.12.20. 20:00

Honnan kerül a karácsonyfa a házba?

A termelők igyekeznek követni az aktuális igényeket a vásárlóknál.

Horváth Imre

Szkrinyár Tibor a fenyőfái társaságában

Fotó: Kozma István

A karácsonyi ünnepkör legfontosabb kelléke a fenyőfa, amelynek beszerzése minden évben, minden család számára kihívásokat jelent. Mekkora fát, milyen fajtát, honnan, hogyan vigyük haza? Egyáltalán kell-e még az élő fa, vagy át kellene inkább térni a műfenyőre? Az aktuális trendekről, vásárlói szokásokról, na és a fa neveléséről beszélgettünk egy helyi termelővel.

Szerb, cukorsüveg

Sokan nem is gondolnák, de megyénkben is többen foglalkoznak fenyőfatermesztéssel kifejezetten karácsonyfa céljából. Köztük Arnóton a Lakos Fenyvest több mint huszonöt éve üzemeltető Szkrinyár család, akikhez kilátogattunk körülnézni. Az Arnót határában található fenyvesben elképesztő sok, változatos méretű fa vett körbe minket, amint kiszálltunk az autóból, és ami lényeges: lábon. Itt ugyanis csak akkor vágják a fát, amikor már vinné a vevő, így mindig frissen kaphatják meg.

Mint megtudtuk: 1993-ban kezdtek el a fenyőkkel foglalkozni, ekkor volt az első telepítésük, és több mint húsz éve árusítják a fákat. Jelenleg elég nagy területen több ezer fa található meg náluk, különböző méretekben. Jellemzően a tradicionális luc-, ezüst- és Normann-fenyő hármasát tartják, de különlegesebb fenyőfajtákból is ültetnek, jellemzően minden telepítésénél néhány darabot. Ilyen például az ezüstfenyőhöz hasonlító szerb luc, amelynek az ágai alul kék színűek, és amelyből nagyobb számban is ültetnek, illetve a szürke luc vagy cukorsüvegfenyő, és a concolor vagy más néven kolorádói jegenyefenyő. Az elmúlt években a luc volt a kedveltebb, de az ezüst irányába elindult egy elmozdulás a vásárlók részéről.

– De a luc biztos, hogy nem fog kikopni soha, ő a klasszikus „karácsonyfa”, ugyanakkor neki van a legerősebb, klasszikus fenyőillata. Az ezüstnek is van illata, de csak ha friss vágás, ha több hete vágták ki, akkor már elveszti; a Normann valóban nem illatozik – tudjuk meg Szkrinyár Tibortól.

Dolog is van vele

Bár sokan azt gondolják, hogy a fenyőt csak el kell ültetni, és onnantól nincs vele gond, de ez nem így van. Mint megtudjuk, évente többször is szükséges kapálni, és öntözni is folyamatosan kell az első néhány évben. Lényeges az odafigyelés, ugyanis megvannak a fenyők kártevői is, mint amilyen például a gubacsdarázs, amely ha megjelenik az állományban, komoly kárt okozhat, csak a vágás segít a már megfertőzött fa esetén. Így évi többszöri védekezésre, vagyis permetezésre is szükség van. Ugyanakkor, mivel formás fákat szeretnének nevelni, amelyeket szépen fel lehet díszíteni és szívesen kiválasztják őket a vásárlók, így folyamatos metszésre, alakításra is szükség van.

– Van velük feladat, így nemcsak abban a szűk egy hónapban foglalkozunk a fenyőkkel, amikor december 1. és 23. között nyitva vagyunk, hanem egész évben. Egy fa jellemzően 8-10 év alatt éri el azt a másfél méteres magasságot, amelynél már könnyen értékesíthető – magyarázza Tibor.

A méretek kapcsán rákérdezünk, hogy divat-e még a plafonig érő fa. A termesztők tapasztalata az, hogy ahol kisgyerekek vannak, ott szívesen vesznek nagy fát, akár 2.5-3 métereseket. A negyvenes korosztálytól felfelé csökken a méretigény, és 1-1.8 méter között választanak. De mindenféle méretben elviszik a fákat, így a termesztéssel is eszerint gondolkoznak, és úgy adják el a fákat, hogy legyen mindenféle méretben minden évben – egy kis részét meghagyják egészen nagyra nőni. Minden évben előfordul ugyanis, hogy néhányan 4-5 méteres fát is keresnek náluk.

Inkább a hazait

Szkrinyár Tibor szerint mindenképpen érdemes helyi termelőtől megvásárolni a karácsonyfának valót, aminek több oka is van.

– Lényeges dolog, hogy a vásárlók a magyar termelőket segítik ezzel, a multik általában külföldről szerzik be a fákat. Mi, termelők kapunk kritikát azzal kapcsolatban, hogy kifejezetten kivágás céljára ültetünk fákat, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ezek 10-12 évig termelik az oxigént, tehát a jótékony hatásukat kifejtik, ha pedig egy kivágásra kerül, akkor ültetjük helyette az újat, tehát ez folyamatosan így van – magyarázza.

A Lakos Fenyvesben fontosnak tartják azt is, hogy miközben a legtöbb helyen már egyedi, darabáras a fa, ők kitartsanak a méterár mellett – ez most 3500, 4500 és 6000 a luc, ezüst és Normann esetén – ugyanis véleményük szerint a vásárlónak így éri meg jobban, és így tisztább az eladás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában