Baba-mama

2019.08.03. 18:00

A gyermek igénye szerint

Három gyermeket szült Viola, mindhármukat másképpen táplálta.

Nagy Hankó Krisztina

Barta Mária Viola babaszínházába szívesen járnak babák és mamák. Most a szoptatásról beszélgettünk

Ma már egyre inkább elfogadott, ha egy anyuka nyilvános helyen szoptatja csecsemőjét vagy kisgyermekét. Sok közösségi térben, vendéglátóhelyen, turisztikai attrakciók, gyermekprogramok, kulturális események helyszínein alakítanak ki erre alkalmas helyiséget. Azonban az is előfordul, hogy nincs lehetőség félrevonulni. Mit tesz ilyenkor az anyuka? Ebben segített eligazodni nekünk egy háromgyermekes édesanya.

Sokat tanult hibáiból

Barta Mária Viola színművész, a Holdam Egyesület tagja annak idején tudatosan kereste a lehetőségeket, ahol segíteni tudnak neki a szoptatás kényes témájában. Ezért is vette fel a kapcsolatot az egyesülettel. Az első baba születése óta már sokat okult saját hibáiból, de a szakemberek által is rengeteget tanult. Két nagyobb gyermekét 3 éves koráig szoptatta, a legkisebb most 2 és fél éves és még igényli a mellre tételt. Nagyon szoros kötődést tudott így kialakítani mindegyikükkel. A középső lurkó már 6 éves, de még mindig fontos számára a testi kontaktus anyával. Az elsőszülöttnél még igyekezett betartani mindent, amit a gyerekorvos mondott neki, és a tanácsokat megfogadva 3 óránként táplálta a kicsit anyatejjel, mégis sokat sírt a baba, és nem tudta hogyan nyugtassa meg. A második csecsemő érkezésekor viszont már fel volt vértezve az új információkkal, és őt már igény szerint szoptatta. Ez minden sírás, hiszti elejét vette és a betegségek is elkerülték őket – fogalmazott az édesanya.

Teljesen elfogadható

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a nyilvános helyen való szoptatásról, mosolyogva kezdte a választ. Régen még én is megbotránkoztam, amikor ilyesmit láttam, ma már egészen másként gondolom. Szerintem teljesen elfogadható. Első gyermekemet még a családtól is félrevonulva tápláltam, majd ahogyan változtak az idők, én is változtam. Most már természetesnek tartom, és idegenek előtt sem szégyellem. Persze diszkréten kezelem. Ha lehet, eltakarom a mellem valamivel vagy úgy fordulok, hogy ne zavarjak másokat. Nincs negatív tapasztalatom, ha észreveszik, jobbára csak mosolyognak. Nem jövök zavarba akkor sem, ha követelni kezdi a kislányom, bárhol bármikor megszoptatom, nekem nem kínos. Persze sokat segít az oldódásban a követendő minta, amit kaptam másoktól – fejezte be gondolatait az anyuka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában