Állatvilág

2019.06.15. 12:00

Az állatvilág lábrekordere

Az afrikai óriás ezerlábú magyar kistestvéréhez hasonlóan megtermékenyíti a földet.

Karlowits-Juhász Tamás az ezerlábúval

Az ízeltlábúak hasznát mutatta be a gyermekes családoknak a Karlowits-Juhász házaspár a Bogaras napokon a hosszú hétvégén. A helyszínen botsáskáktól kezdve óriás vándorló levélen, orchidea manón, bársonyhátú rózsabogáron, óriás madagaszkári csótányon, skorpión át a madárpókig érdekesebbnél érdekesebb fajokat nézhettek és foghattak meg a gyerekek. Mi az afrikai óriás ezerlábúval barátkoztunk, amelynek tizedakkora rokona hazánkban is őshonos.

– Korábban csak hüllőket és kétéltűeket tartottunk a feleségemmel, de mindig élt nálunk valamilyen csúszómászó – kezdte Karlowits-Juhász Tamás. – A rovaroknak egyidőben csak a preparátumait gyűjtöttük, de szerettük volna őket szélesebb körben, mozgás közben is megmutatni, ezért egyre több élő állatot vásároltunk. Néhány év alatt állt össze a jelenleg is látható kiállításunk, amely egy érzékenyítő, biológiai oktatási program része. Célunk, hogy közelebb hozzuk az emberekhez a közutálatnak örvendő fajokat is.

Mérgező, de ártalmatlan

Bár nem nagyon akad természetes ellensége, a kéttenyérnyi ezerlábú teljesen veszélytelen az emberre.

– Ha valakinek izzad a tenyere, akkor a gilisztára emlékeztető lábas pondró szívesen lenyalogatja róla a sót és kicsit harapdál, de ez egyáltalán nem veszélyes, ezért nem kell tőle félni – hangsúlyozta a bogaras tenyésztő. – Az itt látható egyednek lega­lább 200 lába van, de a rekorder 750 lábbal vezet a világon, amely a 30 centi hosszúságot is elérheti a trópusokon. Hogyha a kutyánk elkezd ásni, akkor egy négyzetméteres területen akár 50-et is össze lehet szedni hazai 3-4 centis változatából, amelyet vaspondrónak neveznek. Sem a madarak, sem a gyíkok nem eszik meg az állatot, mert erős páncélzatot növesztett és mérgező.

Könnyen szaporítható

A tartása nagyon egyszerű, ezért bárkinek ajánlható, aki nem fél tőle.

– Nem szükséges hozzá más, csak az ezerlábú nagyságához képest négyszer olyan hosszú terrárium vagy doboz, ami kellőképpen szellőzik, hogy elkerüljük a penészedést. A legjobb, ha 10 centi nedves talajrétegre teszünk neki zuzmót, mohát és tölgy- vagy bükkfakérgeket. Azokat az állatokat ne vásároljuk meg, amelyeket kókuszroston vagy tőzegen tartanak, mert ennek elfogyasztása bélelzáródást okoz és maximum egy hónapon belül kedvencünk halálához vezet. Inkább gyümölccsel, zöldséggel etessük. Ha gondoskodunk a megfelelő páratartalomról, akkor az itatásra már nem lesz gondunk, mert a növényekből nyeri ki a számára szükséges folyadékot. A terrárium takarításáról pedig a pincebogarak, amelyek valójában szárazföldi ászkarákok, gondoskodnak. Ezek megakadályozzák a gombásodást és a fertőzéseket. Minimális törődéssel az ezerlábúak könnyen szaporodásra bírhatók. A hetedik szelvényüknél található az a párzószerv, ami alapján meg tudjuk állapítani, hogy melyikük hím és melyikük nőstény. Onnantól kezdve, hogy összeölelkeznek, már biztosak lehetünk benne, hogy párok. A kicsi ugyanúgy néz ki, mint a szülei, aztán fokozatosan vedlik a talaj mélyébe rejtőzve – tudtuk meg a szakembertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában