Kullancsveszély

2019.05.12. 20:30

Figyelem: aranysakálok terjesztik a kullancsot

A téli álmukból felébredt kullancsok most nagy számban jelentek meg.

Nagy József

Fennakadtak a kullancsok a gyűjtőleplen

Fotó: Nagy József

A téli álmukból felébredt kullancsok a viszonylag enyhe hónapok után nagy számban jelentek meg az erdőkben, a réteken, a kertekben, a parkokban, de még a városi óvodák, iskolák udvarán is. A hegyekben újabban a hazánkban nem őshonos, a déli országokból áttelepült aranysakálok is terjesztik az emberre és az állatokra egyaránt veszélyes vérszívókat.

Az ezzel foglalkozó fővárosi sajtótájékoztatón dr. Kapiller Zoltán István állatorvos elmondta, drasztikusan elszaporodtak az aranysakálok. Ezek a délszláv háború után hazánkban is megtelepült ragadozók a déli megyéket követően az északi hegyekben, a Bükkben és a Mátrában is otthon érzik magukat. Így a természetjárók, a turisták számára is indokolt az óvatosság, ami nem csupán a vérszívó egyedek számának növekedésével jelent arányosan nagyobb veszélyt.

Kullancsvadászat

A füves területeken különösen gyakori kullancscsípések ellen leginkább a téli hónapokban indítható oltássorozat nyújthat védelmet, csípések esetén pedig a jól bevált hazai találmány, a kullancscsipesz az egyedüli segítség. Így nem kell feltétlenül azonnal orvoshoz szaladni, elég, ha a kiszedett vérszívót visszük laborba, hogy meggyőződhessünk róla, nem hordozza–e a Lyme-kór vírusát.

A Margit-szigeten tartott tájékoztató végén az állatorvos kullancsgyűjtő lepellel indult el, és mintegy harminc méteren három vérszívó akadt fenn a vásznán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában