Vizes vb

2023.07.27. 12:55

Döntőbe jutott és olimpiai kvótát szerzett a magyar férfi vízilabda-válogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott 12-11-re legyőzte a címvédő spanyol csapatot, ezzel bejutott a fukuokai vizes világbajnokság döntőjébe, egyúttal kvótát szerzett a jövő évi, párizsi olimpiára – írja az MTI.

MW

A magyar válogatott játékosai a férfi vízilabdatorna elődöntőjében játszott Magyarország–Spanyolország mérkőzésen a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A magyarok így 1998 óta őrzik veretlenségüket a spanyolokkal szemben nagy világversenyeken (olimpia, vb, Eb)

Varga Zsolt együttese a szombati fináléban az olimpiai bajnok szerbeket búcsúztató görögökkel találkozik.

Eredmények:

férfi vízilabdatorna, elődöntő: Magyarország–Spanyolország 12-11 (3-3, 1-3, 3-2, 5-3)

gólszerzők: Manhercz 3, Zalánki, Jansik Sz. 2-2, Vigvári Vi., Varga Dé., Angyal, Német, Vámos 1-1, illetve Sanahuja, Munarriz, Perrone 2-2, Larumbe, Bustos, De Toro Dominguez, Cabanas, Mallarach 1-1

Magyarország:
Vogel – Varga Dé., Angyal, Nagy Á., Jansik Sz., Zalánki, Vámos – cserék: Német, Manhercz, Vigvári Vi., Fekete, Molnár E.

A két csapat sorozatban a harmadik tornán került szembe egymással a négy között: tavaly a spliti Európa-bajnokságon 10-8-ra nyert Varga Zsolt együttese, egy hónapja Los Angelesben, a világkupa szuperdöntőjében viszont ugyanilyen arányban győztek a spanyolok. A magyarok ugyanakkor világversenyen (vb, Eb, olimpia) 1998 óta voltak veretlenek a spanyolokkal szemben.

Varga Zsolt a találkozó előtt húzott egy váratlant, ugyanis Pohl Zoltán helyére a 20 esztendős Vigvári Vincét nevezte, aki eddig csak az argentinok elleni, tét nélküli csoportmeccsen kapott lehetőséget. A másik kimaradó Vigvári Vendel volt.

Az első gólt a spanyolok szerezték, Zalánki Gergőt visszaúszás közben állították ki, így könnyedén értékesítették a lefordulást. Szinte egyből jött az első magyar fór is, amelyet az amerikaiak elleni negyeddöntőben hatgólos Zalánki egy passz után vágott a kapuba. Nem sokkal később a spanyolok kerültek újra előnybe, jól használták ki, hogy kicsit elcsúszott a magyar védekezés. Kimaradt spanyol fór után – Vogel Soma hármat védett létszámhátrányban – Manhercz Krisztián egy remek közbelövéssel egyenlített. Hamarosan kiküldték a bírók Manherczet, a rivális pedig szemkápráztatóan játszotta meg a fórt és került újra előnybe. A túloldalon gyorsan jött a válasz, az U20-as válogatott kapitányaként júniusban vb-aranyérmes Vigvári védhetetlenül lőtt a hálóba a felső léc segítségével.

A második negyed elején csak a kapufák csattanását lehetett hallani mindkét oldalon, aztán négy perc játék után megvillant az olimpiai bajnok Varga Dénes, és szabaddobásból csavart csodálatos mozdulattal a kapuba. A spanyolok ötméteresből egyenlíthettek volna, de Vogel hárította a 37 éves Felipe Perrone büntetőjét – az FTC hálóőre ellen az amerikaiak három ötöst hibáztak. A rivális így is gyorsan egyenlített, Alberto Munarriz szép kapásgóllal talált be, majd Perrone is hasonló szögből tudott eredményes lenni. A másik oldalon már a harmadik magyar előny maradt ki, Perrone viszont elkapta a fonalat és ezúttal középről lőtt a hálóba. A magyarok még a szünet előtt egyenlíthettek volna, de újabb fór maradt kihasználatlanul.

VARGA Dénes
Varga Dénes (b) és a spanyol Alberto Munarriz Egana a férfi vízilabdatorna elődöntőjében játszott Magyarország–Spanyolország mérkőzésen a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 27-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A harmadik játékrészt emberelőnyös góllal kezdték a spanyolok, így háromra nőtt a különbség, de a kapitány Jansik Szilárd gyorsan válaszolt. Manhercz lövése előbb a jobb, majd a bal oldali kapufát érintve kifelé pördült, és Nagy Ádám ejtése is a felső lécen landolt. A pechsorozatot Angyal Dániel törte meg, emberelőnyben húzásból talált be. A spanyolok hosszabb gólcsendjét Munarriz törte meg, elöl viszont megint nem jutott el a kapuig a labda a magyar emberelőnyben. Német Toni a lehető legjobbkor, 12 másodperccel a negyed vége előtt óriási vízi csatában „brusztolta be” magát a kapu elé és húzott a hálóba, a spanyoloknak viszont még így is maradt idejük egy emberelőny kiharcolására, Vogel azonban védett.

A záró nyolc perc újabb értékesített spanyol fórral indult, ezúttal azonban a magyarok is betaláltak létszámfölényben, Manhercz pattintott a rövidbe. Vogel ugyan védett egy nagyot hátrányban, azonban Sergi Cabanas éppen az idő lejártakor kilőtte a jobb felsőt.

Zalánki a támadó idő lejárta előtt még jókor, szabaddobásból vette be a spanyol kaput, de a rivális megint azonnal válaszolt, nem engedte közvetlen közelébe a magyarokat. Német harcolt meg közepén egy labdáért, még volt ereje szinte a víz alól Jansikhoz passzolni, aki közelről nem hibázott.

Vogel labdaszerzése után két perccel a vége előtt támadhatott az egyenlítésért a magyar csapat, Vámos Márton pedig nem cifrázta, és irdatlan erővel bombázott a hálóba (11-11).

A spanyolok 36 másodperccel a vége előtt emberelőnyt kaptak – ráadásul Zalánki kipontozódott – Varga azonban blokkolt, ekkor 16 másodperc maradt az órán. Varga Zsolt időt kért. A támadásnál a labda az utolsó pillanatban Manhercz kezébe került, aki kiszorított helyzetből lőtt a rövidre, a játékszer pedig átcsorgott a világklasszis Unai Aguirrén hóna alatt. Ugyan használták a videóbírót a játékvezetők, de a labda jól láthatóan bent volt, így ért véget a drámai csata.

A haditerv működött! Irány Párizs, holnapután pedig teher nélkül egy könnyed világbajnoki cím

– írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar férfi vízilabda-válogatott győzelme után a Facebook-oldalán. 

Varga Zsolt érezte, hogy győzni fognak

Varga Zsolt, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya „megérezte” a győzelmet 16 másodperccel a vége előtt, döntetlen állásnál a spanyolok ellen 12-11-re megnyert világbajnoki elődöntőben.

Nagyon büszke vagyok a csapatomra, fantasztikus teljesítményt nyújtott. A kulcsmomentum az volt, amikor hárommal vezettek a spanyolok, ott dőlt el, hogy egybemaradunk vagy szétesünk. Szerencsére egybemaradtunk és visszajöttünk, fontos védekezések és gólok jöttek

– nyilatkozott az MTI kérdésére Varga Zsolt, aki megjegyezte, amikor kiegyenlített a gárda, volt egy olyan érzése, hogy megnyerik a meccset, miközben már csak 16 másodperc maradt az órán.

A magyar csapat ünnepli győzelmét a férfi vízilabdatorna elődöntőjében játszott Magyarország–Spanyolország mérkőzés végén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 27-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

„Mindenkin ezt láttam, időt kértünk, megbeszéltünk egy figurát, Manó pedig ezzel a fantasztikus góllal eldöntötte a mérkőzést” – idézte fel az utolsó pillanatokat a kapitány, aki a 20 éves Vigvári Vincét is harcba küldte. „A spanyolok elleni kétkapukon nagyon jól teljesített, élt a játékkal és a videóelemzések alapján hoztam meg a döntést. Egészen évben jól játszott, húzóember lett a csapatában, ahogyan a junior vb-n is, erre lehetett alapozni.”

A szakvezető megjegyezte, karrierje egyik legszebb megnyert találkozója volt: „Mindenféleképpen az egyik legnagyobb győzelem, amit átéltem, a spanyolok a véleményem szerint továbbra is a világ egyik legjobb csapata, amelyet csak óriási akarással és hittel lehet felülmúlni” – jegyezte meg Varga Zsolt.

A szakvezető a görögök elleni szombati fináléval kapcsolatban elmondta, óriási lendülettel és tűzerővel játszanak, velük is edzettek közösen, és holnaptól maximálisan rájuk készülnek.

A tal álkozót eldöntő Manhercz Krisztián elárulta, nem rá volt felrajzolva a figura a vége előtt, de mégis hozzá került a labda: „Meccs előtt mondtam Varga Dénesnek, hogy a spanyolok gyakran feltámadnak a széléről, ő ezt észrevette és odaadta, én pedig egy hálószaggató bombával, egy centire a gólvonal mögé bevertem” – mondta kissé ironikusan Manhercz, aki szerint óriásit küzdött a csapat és teljesen megérdemelten jutott világbajnoki döntőbe.

Az utolsó másodperceket szinte a víz alatt élte meg a csapatkapitány Jansik Szilárd, aki elsőként „értesült a hivatalos döntésről”: „Éppen szétvertek centerben és a víz alatt voltam, nem is nagyon láttam mi történik. Egy pillanatra meg is ijedtem a lövés után, hogy nincs bent, de odaúsztam a kijelzőhöz és láttam, hogy megvan” – mondta az FTC kiválósága, aki kijelentette: „Szombaton kiszínezzük ezt az ezüstérmet aranyszínűre.”

A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a férfi vízilabdatorna elődöntőjében játszott Magyarország–Spanyolország mérkőzés végén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 27-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A mérkőzés legszebb jelenete az olimpiai bajnok Varga Dénes nevéhez fűződik, a veterán klasszis egy szenzációs csavargóllal talált be, ráadásul a végén ő adta a labdát a találkozót eldöntő Manhercznek: „Néha a nehezebb megoldás a kézenfekvőbb, a másik irányba két blokk volt előttem, ami kicsit a kapust is takarja. Az utolsó passznál Manó rám kiáltott, én pedig adtam neki a labdát, pont úgy, hogy az időre is figyeltem, ő pedig kihasználta lehetőséget, még ha ehhez a kapus segítsége is kellett.”

Vigvári Vince elmondta, nem lepte meg, hogy bekerült a meccskeretbe: „Készen álltam, nagyon örülök, hogy megkaptam a lehetőséget, minden másodpercben tiszta erőből játszottam. Nagyon boldog lennék, ha kétszeres világbajnok lennék egy hónapon belül.”

Varga Zsolt együttese a szombati fináléban az olimpiai bajnok szerbeket búcsúztató görögökkel találkozik. A döntőt magyar idő szerint 11.00 órától rendezik, az M4 Sport élőben közvetíti a mérkőzést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában