modern kulturális negyed

2021.07.15. 18:55

Az Északi járműjavítóban nyílik a Közlekedési Múzeum új kiállítása

Új otthonában, az Északi járműjavító Dízelcsarnokában nyit időszaki kiállítást Volt egyszer egy Északi... a történet folytatódik címmel péntektől a Közlekedési Múzeum, bemutatva többek között az épület múltját és az ott egykor megfordult járműveket is.

Budapest, 2021. július 15. Vitézy Dávid, a múzeum fõigazgatója (b) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Közlekedési Múzeum Volt egyszer egy Északi... a történet folytatódik címû tárlatának megnyitóján az Északi Jármûjavító Dízelcsarnokában 2021. július 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

– Ez az intézmény Európa egyik legrégebbi alapítású, több mint 120 éves közlekedési múzeuma, amely képes megmutatni, Magyarország mennyi mindennel járult hozzá a közlekedéshez. Mégis, az utóbbi évekig lehetetlenül kis helyre összezsúfolva működött a Városligetben, és nem a munkatársain múlt, hogy csupán gyűjteménye egy kis részét tudta kiállítani – idézte fel a kiállítás csütörtöki sajtóbemutatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely elmondta: a múzeum számára a Kőbányai úti Északi járműjavítóban épül új, 21. századi otthon, ami hatalmas lehetőség. Egy modern múzeum fog itt megnyílni, amely nemcsak begyűjti és megőrzi, hanem a legmodernebb eszközökkel mutatja be az összegyűjtött anyagokat – hangsúlyozta, hozzátéve: a múzeumépítés egészen új lehetőséget jelent a magyar műemlékvédelem számára, hiszen az igazi védelem az, ha a régi épületek új feladatot kapnak.

A miniszter elmondása szerint a New York-i Diller Scofidio + Renfro sztárépítész iroda és magyar partnere, az M-Teampannon kapta a feladatot, hogy ennek az épületegyüttesnek a megújítását a 21. századnak megfelelően álmodja meg, figyelemmel a magyar közlekedés hagyományaira is. A kormány az ehhez szükséges támogatást meg fogja adni – jegyezte meg.

Gulyás Gergely emlékeztetett arra is, hogy

a szomszédban már elkészült Opera Eiffel Műhelyházzal valódi kulturális központtal gazdagodik Kőbánya és egész Budapest.

Mint a miniszter kiemelte, nem létezhet modern szolgáltató állam jól szervezett közösségi közlekedés nélkül, ehhez pedig 21. századi megoldásokra van szükség. Nem feltétlenül a legjobb út azonban az autós közlekedés „megfojtása”, ahogy a főváros jelenlegi vezetése teszi – fűzte hozzá.

– A nagyszabású, 2000 m2-es kiállítás, amely október 31-ig számos kísérőprogrammal együtt valósul meg, megmutatja, hogy a múzeum ezen a helyen valódi otthonra talált – mondta el Gulyás Gergely.

Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója elmondta: történetének legnagyobb időszaki kiállítását nyitja meg a megújuló intézmény, egyben ez lesz az első tárlat, amelyet már leendő otthonában rendeznek meg.

Mint felidézte, ezen a területen az 1860-as években kezdődött a járműgyártás, amely a 2. világháború előtt csaknem 2500 dolgozót foglalkoztatott itt. A háborús pusztítások után 1962-ben épült meg a Dízelcsarnok, ahol az Északi járműjavító 2009-ben bezárásáig a dízelmozdonyokat javították.

A kormány néhány évvel ezelőtt döntött arról, hogy a Közlekedési Múzeum itt találja meg új otthonát, ezután nemzetközi építészeti tervpályázatot írtak ki az épület átalakítására. A tervezési munka nagy erőkkel zajlik, novemberben indulhat az engedélyezési eljárás, 2022 végére lesznek meg a kiviteli tervek, majd ezt követően kezdődhet a beruházás – számolt be a főigazgató.

Vitézy Dávid kiemelte, hogy

a látogatók most betekintést nyerhetnek az építkezés előtt álló, még érintetlen ipari környezetbe, mielőtt megkezdődik a múzeum új otthonának kialakítása.

Látható lesz egyebek mellett Szellem, a magyar sebességrekorder gőzmozdony, a legendás 424-es gőzös, az egykori népligeti versenyekről egy Formula V versenyautó és egy Puch verseny-motorkerékpár is. A tárlaton a csarnok történetét, a kőbányai ipari negyed közlekedéstörténeti jelentőségét és az új múzeum terveit is bemutatják, a Kertem pedig a csarnok mögött nyit jegy nélkül is látogatható szabadtéri vendéglátóegységet – közölte Vitézy Dávid.

Borítókép: Vitézy Dávid (balra), a múzeum fõigazgatója és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetőminiszter az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában