Eredményes intézkedések

2024.02.22. 09:30

Óriási mértékben emelkedtek a fizetések decemberben

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 decemberében 655 600 forintra emelkedett a bruttó átlagkereset, ami azt jelenti, hogy éves viszonylatban 16,4 százalékkal, azaz több mint 92 ezer forinttal emelkedtek a fizetések – emelte ki a legfrissebb adatokat értékelve Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

MW

Éves viszonylatban 16,4 százalékkal, azaz több mint 92 ezer forinttal emelkedtek a fizetések (illusztráció)

Forrás: Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Csütörtökön kiadott közleményében az államtitkár felhívta figyelmet arra is, hogy decemberben 10,3 százalékkal nőtt a reálkereset, köszönhetően a hatékony és eredményes kormányzati intézkedéseknek, amelyek a tavalyi év végére 5,5 százalékra, januárra pedig 3,8 százalékra szorították vissza az inflációt.

Reálkeresetek alakulása Magyarországon
Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI

Egyre többet ér a családok jövedelme, a szeptemberi reálbérfordulatot követően 

a fizetések vásárlóereje gyorsuló növekedésnek indult, amit a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 10 százalékos decemberi emelése is segített.

Czomba Sándor kiemelte: 

a Gyurcsány-korszakhoz képest egy munkavállaló átlagosan már több mint háromszor magasabb fizetést visz haza, miközben 2010-hez képest 1 millióval dolgoznak többen, a regisztrált álláskeresők száma pedig történelmi mélyponton van.

Rámutatott, hogy a reálbérek dinamikus növekedése hozzájárul a fogyasztás, ezen keresztül gazdasági növekedés helyreállításához, a 4 százalék körüli dinamikus GDP bővülés eléréséhez.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában