Munkaerőpiac

2024.01.10. 18:45

Czomba Sándor: szerdától lehet jelentkezni a munkahelyi generációváltást elősegítő programra

Szerdától lehet jelentkezni a munkahelyi generációváltást elősegítő programra, ennek keretében bérkiegészítésre pályázhatnak azok a cégek, amelyek biztosítani szeretnék a munkatapasztalatok átadását a nyugdíj előtt álló dolgozók és a pályakezdő fiatalok között - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

MW

Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

 Czomba Sándor kifejtette: a munkahelyi generációváltást segíti, ha a nyugdíjba készülő tapasztalt munkavállaló és a pályakezdő együtt dolgozik. 

A pályázó munkáltatóknál a nyugdíj előtt álló 64 éves dolgozó az utolsó évben 8 óra helyett 6 órás munkaidőben dolgozhat, ugyanakkor 150 ezer forintos mentorálási támogatást kap. 

A regisztrált álláskereső pályakezdők foglalkoztatásához a cégek 244 500 forintig bértámogatást vehetnek igénybe - ismertette a részleteket az államtitkár. 

A kezdeményezés a pályakezdőknek, a nyugdíj előtt állóknak és a munkáltatóknak is jó, így biztosítható a munkavégzéshez szükséges tudás átadása, ami hozzájárul a vállalkozások munkaerő-utánpótlásának zökkenőmentes lebonyolításához - jelezte. 

Czomba Sándor elmondta: most csaknem 12 ezer regisztrált pályakezdő álláskereső van a nyilvántartásban, a program néhány száz embernek könnyíti majd meg a munkába állást, ugyanakkor számos olyan program lesz a következő időszakban, ami segít a munkalehetőség megtalálásában, és nem csak ennek a két korosztálynak. 

Az államtitkár hangsúlyozta, 

amíg van magyar munkaerő, addig magyarokkal fogják a létszámot feltölteni. 

A regisztrált álláskeresők és az inaktívak számíthatnak arra, hogy a következő hónapokban megkeresik őket - tette hozzá. 

Czomba Sándor kiemelte: kvótával védik a magyar munkaerőpiacot, csak annyi álláshelyet hirdetnek meg harmadik országbeli munkavállalóknak, amennyi betöltetlen állás van Magyarországon. Tavaly mintegy 80 ezer üres álláshely volt, míg a ténylegesen kiadott munkavállalási engedélyek száma nem érte el a 40 ezret - mutatott rá. 

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az új foglalkoztatási programmal kapcsolatban elmondta: 

a magyar munkaerőpiac feszes, magas a foglalkoztatottság és alacsony a munkanélküliség, de az 55 év felettieknél és a 25 év alattiaknál a foglalkoztatási ráta alacsonyabb az uniós átlagnál. 

Pilot projektként indul a program, a rendelkezésre álló keret 2,4 milliárd forint, és ha jól működik, akkor kibővítenék ezt a lehetőséget - ismertette Czomba Sándor.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában