Jó hír

2023.10.03. 17:13

Szijjártó: töretlen a nemzetközi beruházói bizalom Magyarország, a magyar gazdaság iránt

Töretlen a nemzetközi vállalatok bizalma Magyarország, a magyar gazdaság iránt, amit jól demonstrál, hogy a tavalyi 6,5 milliárd eurós beruházási rekord után idén ennek dupláját sikerült elérni - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Egerben.

MW

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Omya Hungária Kft. gyáravató ünnepségén arról számolt be, hogy a svájci tulajdonosi hátterű, ásványanyagok bányászatával és feldolgozásával foglalkozó cég új talajjavító granulálóüzemet hozott létre évi 70 ezer tonna kapacitással.

Az 5,7 milliárd forintos beruházást az állam 260 millió forinttal támogatta. Az új egységben az eddiginél magasabban képzett munkaerőre lesz szükség, az itt előállított áruk pedig jelentősen hozzájárulhatnak a mezőgazdasági termelékenység javításához hazánkban és külföldön is - tájékoztatott.

Beszédében hangsúlyozta, hogy 

Európa az utóbbi hat-hét évtized legsúlyosabb kihívásaival néz szembe jelenleg, az elmúlt tíz-tizenkét évben válságok sorozatát tapasztalta meg a kontinens.

"Kezdődött minden Amerikában a pénzügyi válsággal, talán még emlékszünk rá, aztán az átcsapott a reálgazdaságba, utána ránk rúgta az ajtót egy bevándorlási hullám, majd olyan egészségügyi válsággal szembesültünk, amelyhez foghatót a mi nemzedékünk korábban sohasem látott" - sorolta.

"Ez teljesen átírta a világgazdasági status quót, majd amikor ebből kikeveredtünk, s azt hittük, hogy jön egy nyugodtabb időszak, akkor pár száz kilométerre tőlünk, a szomszédos országban kitört egy háború, és három-három és fél éven belül immár másodszor kellett újraírni minden létező politikai és gazdasági tervünket" - mutatott rá.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a munkaalapú társadalom megteremtését célzó gazdaságpolitikai koncepció fenntartásának köszönhetően Magyarország mindezekből a krízisekből megerősödve tudott kikerülni.

"A fő cél az, hogy minél több embernek, sőt lehetőleg mindenkinek legyen munkahelye (.) Éppen ezért a magyar gazdaság sikere is mindig azon áll, hogy mennyi beruházást tudunk Magyarországra vonzani" - jelentette ki. "Minél több beruházást tudunk vonzani, annál több munkahelyet tudunk megvédeni, illetve létrehozni, és annál jobb lesz a gazdaság teljesítménye is" - mondta.

Majd hozzátette, hogy a kormány a koronavírus-járvány alatt sem adta fel ezt a megközelítését, és így az ország történetének egyik legrobosztusabb beruházásösztönzési programját hirdette meg.

Ennek eredményeként abba a kivételes helyzetbe kerültünk, hogy Magyarországon többen dolgoznak a Covid után, mint azt megelőzően. És elmondhatjuk azt is, hogy bár tavaly a világgazdaság fekete éve volt a háború miatt, a magyar gazdaság legsikeresebb évét tudhatjuk magunk mögött

 - emelte ki.

A miniszter ennek alátámasztására arra emlékeztetett, hogy 2022-ben megdőlt a foglalkoztatottság, a beruházások és az export rekordja is.    

"Minden a beruházásokon múlik, és ebből a szempontból jó hír, hogy idén a tavalyi rekordév dupláját tudjuk beruházásokban bemutatni. A tavalyi 6,5 milliárd euró után idén 13 milliárd eurónyi beruházás érkezik Magyarországra" - közölte.

"Ez egyértelműen bizonyítja, hogy Magyarország, a magyar gazdaság, a magyar munkavállalók iránti nemzetközi bizalom továbbra is él" - húzta alá.

Végül pedig üdvözölte, hogy másfél hét alatt ez immáron a harmadik svájci vállalati beruházás, amelyet bejelentettek.

Ennek kapcsán arra is kitért, hogy ma a svájci vállalatok alkotják a 11. legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, csaknem ezer cég nagyjából 31 ezer embernek ad munkát. A kétoldalú kereskedelem értéke pedig tavaly jelentős bővülés után meghaladta a kétmilliárd eurót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában