Agrárium

2023.07.26. 09:11

Nemzetközi piacra lép a Talentis Agro Zrt.

Mészáros Lőrinc és a Talentis Agro Zrt. – mely a Mészáros Csoport tagja – adásvételi szerződést írt alá Nikola Velickivel, a RABO d.o.o. vezérigazgatójával, Horvátország legnagyobb alma- és nektarin termelője, illetve exportőre megvásárlásáról.

MW

A Rabo d.o.o. a prémium kategóriás édes almát a világ legtekintélyesebb piacaira exportálja

Forrás: rabo.hr

A növénytermesztéssel, állattartással, élelmiszeripari- és gyümölcsfeldolgozással, borászattal foglalkozó Talentis Agro Zrt. egy 100%-ig magyar tulajdonú mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoport, melynek portfólióját számos nagymúltú, történelmi hagyományokra is építő agrárvállalat alkotja. A holding tevékenysége során megőrzi és alkalmazza a hazai tradicionális tenyésztési és termelési tapasztalatokat, melyeket korszerű technológiákkal és innovatív megoldásokkal ötvöz az optimális termelési folyamatok kialakítása érdekében - ismerteti a Mészáros Csoport közleményében.

A nemzetközi terjeszkedésre koncentrálva Mészáros Lőrinc és a tulajdonát képező Talentis Agro Zrt., valamint az MKB Magántőkealap együttesen 100%-os tulajdonrészt szereznek a tranzakció által a Rabo d.o.o. vállalatban.

A közlemény szerint a magyar határtól kevesebb mint 25 km-re, a Baranja Régió szívében található Kneževi Vinogradi (Hercegszőlős) ad otthont a Rabo d.o.o. vállalat és korszerű, magas intenzitású gyümölcsöseinek, amelyek évente több mint 8000 tonna almát és nektarint termelnek. 

A vállalat gyümölcsösei fagy-, jégeső- és UV-védelmi rendszerekkel, valamint napenergiával működő rendszerekkel is felszereltek
Forrás: rabo.hr

A csúcstechnológiába és az infrastruktúrába történt beruházások, valamint a nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek munkája biztosítja a magas terméshozam és a kiváló minőség folytonosságát, ami felülmúlja a horvát és az európai termelési átlagot is.

A vállalat gyümölcsösei fagy-, jégeső- és UV-védelmi rendszerekkel, valamint napenergiával működő, rendkívül modern, számítógépes öntöző- és tápoldatozó rendszerekkel vannak felszerelve, amelyek képesek a magas hozamokat, a termelés stabilitását, a gyümölcsök minőségét, valamint a folyamatos piaci jelenlétet és értékesítési volument biztosítani az esetlegesen előforduló szélsőséges éghajlati viszonyok ellenére is - írják.

A korszerű hűtőtárolási technológiák alkalmazása révén (ultra alacsony oxigénszintű, dinamikus, szabályozott atmoszférájú hűtőházak), a válogató és csomagoló berendezések új generációjával, valamint a gyümölcstermesztési megoldások széles skálájával a vállalat versenyképessége mára magas szintet ért el, biztosítva egész évben a friss és kiváló minőségű alma szállítását. 

A Rabo d.o.o. a prémium kategóriás édes almát a világ legtekintélyesebb piacaira exportálja, és ezzel a régió legjelentősebb termelői közé tartozik, valamint Horvátország legnagyobb édes almaexportőre.

„Nagy öröm számomra, hogy a Mészáros Csoport egyre több ágazata lép ki sikeresen a nemzetközi piacra és növeli külföldi leányvállalatai számát. Az újabb akvizícióval egy olyan egyedülálló gyümölcstermesztési, tárolási és termékskála know-how birtokába kerül a vállalatcsoport, amelyet itthon is sikerrel alkalmazhatunk a gyümölcstermesztés területén. Célkitűzésünk, hogy a Rabo d.o.o. megőrizze megszerzett márkanevét és pozícióját a gyümölcstermesztési ágazatban, ugyanakkor erős platformot biztosítson cégcsoportunk számára a növekedéshez és a jövőbeni beruházásokhoz ebben a különleges üzleti szektorban” - mondta Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa.

„Célunk továbbra is az, hogy nyugat-európai színvonalú, versenyképes, diverzifikált mezőgazdasági holding legyünk, valamint, hogy kihasználjuk az ebből adódó szinergiás lehetőségeket” - nyilatkozta Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója.

"Biztosak vagyunk abban, hogy a Rabo d.o.o. Horvátország vezető almatermelőjeként és legnagyobb exportőreként értékes eszközt jelent majd a Mészáros Csoport már így is gazdag és diverzifikált üzleti és mezőgazdasági portfóliójában. A leendő tulajdonosokkal történt megállapodásnak megfelelően, a vállalat fenntartja jelenlegi pályáját, prioritásként kezelve piaci pozíciójának erősítését és gyümölcstermékeinek márkaépítését mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon. Továbbra is a prémium minőségű, magas hozamok biztosítására, a versenyképesség fenntartására és a Rabo, mint elismert nemzetközi márka megalapozására összpontosítunk” - mondta Nikola Velicki, a Rabo d.o.o. alapítója és vezérigazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában