Kalkuláció

2023.07.10. 10:19

Ekkora emelésre készülhetnek a nyugdíjasok idén és 2024-ben

Nyugdíjkorrekció, nyugdíjprémium, nyugdíjemelés, 13. havi nyugdíj – szakértő mondta el, mikor melyikre számíthatnak a nyugdíjasok idén és jövőre.

MW

Postás megérkezik egy nõ lakásához a fõváros XIII. kerületében, ahol dupla nyugdíjat kézbesít 2023. február 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Az év hátralévő részében nyugdíjkorrekcióra, jövőre pedig nyugdíjemelésre, 13. havi nyugdíjra és nyugdíjprémiumra is lehet számítani – mondta a Mandinernek a NyugdíjGuru szakmai portál alapító szerkesztője. Farkas András hozzáfűzte a 16,5–18,5 százalék közötti sávban várható az idei éves infláció, és ha valóban ezen a szinten alakul a pénzromlás mértéke, akkor a nyugdíjtörvény által előírt novemberi felülvizsgálatkor januárig visszamenőleg 

mintegy 3 százalékos nyugdíjkorrekcióra számíthatnak a jogosultak.

Megmagyarázta, hogy a nyugdíjtörvény szerint az év eleji nyugdíjemelés – amely 2023 januárjában 15 százalékos volt – és az első nyolc hónap adatai alapján kikövetkeztethető éves várható infláció közötti különbséggel kell korrigálni a nyugellátások összegét minden év novemberében. 

Beszélt arról is, hogy a 3 százalékos korrekció nem kis terhet jelent a központi költségvetésnek, hiszen egyetlen százalékpontnyi emelés 50-55 milliárd forintjába kerül az államnak, így ez legalább 150-170 milliárd forintnyi kiadással jár.

Nyugdíjprémiumra viszont idén biztosan nem számíthatnak, mivel ennek feltétele, hogy legalább 3,5 százalékos legyen a tárgyévi GDP-növekedés. A bővülés azonban a legoptimistább kormányzati prognózisok szerint is legfeljebb 1,5 százalékos lehet 2023-ban. 

Jövőre azonban változik a helyzet, ugyanis januárban kötelező, rendszeres, éves nyugdíjemelés lesz. 

A jövő évi költségvetés 6 százalékos inflációval kalkulál, ami ugyanekkora, 6 százalékos nyugdíjemelést jelent az év első hónapjában – részletezte a szerkesztő, ám hozzáfűzte, hogy a következő évre szóló büdzsé hatálybalépés előtti, idén decemberben várható felülvizsgálata még ezen módosíthat. Farkas András felhívta a figyelmet arra is, hogy a 2024-es költségvetés tartalmazza a februárban folyósítandó 13. havi nyugdíjra elkülönített forrást is, amely összesen 449 milliárd forint. Megjegyezte továbbá, hogy a nyugdíjasok számíthatnak a 3,5 százalékos GDP-bővülés fölött járó nyugdíjprémiumra is, amelyre a kormány 20,5 milliárd forintot különített el a büdzsében.

A teljes cikket a Mandineren olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában