Ország-világ

2021.10.12. 12:07

Hatalmas beruházás a Béres Gyógyszergyár szolnoki telephelyén

Új gyártórészleget avattak Varga Mihály pénzügyminiszter részvételével kedden a magyar tulajdonú Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki telephelyén. A 6,7 milliárd forintos beruházást 3,04 milliárd forint vissza nem térítendő állami hozzájárulással támogatta a Pénzügyminisztérium a Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében.

Fotós: Marjai János

Varga Mihály felidézte, a Béres Gyógyszergyár 2015 óta 12 milliárd forint összegű beruházást valósított meg szolnoki telephelyén, mintegy 6 milliárd forint vissza nem térítendő kormányzati támogatással. A társaságnál több száz munkahely jött létre az elmúlt években, már csaknem félezer magyar embernek adnak folyamatosan munkát.

Varga Mihály hangsúlyozta,

az erős magyar gyógyszeripar nemzetgazdasági érdek, teljesítményére válsághelyzetben és a gazdaság újraindításakor is számíthat az ország.

Magyarország számos gazdaságpolitikai döntéséről a baloldali és nemzetközi támadások ellenére bebizonyosodott, hogy helyes irányba tett lépés volt – mondta Varga Mihály. Hozzátette: jó példa erre az adócsökkentő és a nemzeti érdekeket előtérbe helyező politika, amelynek legutóbbi eredménye, hogy sikerült megvédeni az alacsony magyar társasági adót a globális adóemelési törekvésektől. Magyar győzelem, hogy a hazai érdekek ilyen mértékben érvényesültek egy világszintű tárgyalássorozaton, így megőrizhette az ország az Európai Unió legalacsonyabb társasági adóját – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Varga Mihály rámutatott: a nemzetközi válsághelyzetben még fontosabbá vált, hogy a határokon belül megtermelt eszközökre, gyógyszerekre lehessen támaszkodni. Ezért a kormány válságkezelése és a gazdaság újraindítása is a hazai vállalatok megerősítésén, a munkahelyek megőrzésén, a beruházások ösztönzésén és a családok megvédésén alapult. Varga Mihály a magyar gazdaság 17,8 százalékos második negyedévi növekedését a vállalkozások, a munkavállalók és a kormány közös sikerének nevezte.

A miniszter ismertette:

várakozások szerint az idei gazdasági növekedés mértéke meghaladja a 7 százalékot, és jövőre is 5 százalék felett lehet.

A foglalkoztatottság szintje a rendszerváltás óta nem állt olyan magas szinten, mint ma, 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, egymillióval többen, mint 2010-ben. Kiemelte, hogy a 27 százalék feletti magyar beruházási ráta szintén az Európai Unió élmezőnyében szerepel.

Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke elmondta: a 69 új munkahelyet is teremtő beruházás során a társaság 2050 négyzetméterrel növelte tisztatéri gyártóterületét, robottechnológiával újult meg a Béres Csepp gyártósora, emellett újabb termelő- és laboratóriumi eszközöket vásároltak és bővítették raktárkapacitásukat is.

A vállalat 39,4 százalékos részesedésével piacvezető az egészségmegőrző öngyógyszerező piacon

– közölte.

A Szolnokon foglalkoztatottak száma a kezdeti 64-ről mára 402-re emelkedett, ezzel a Béres Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legnagyobb magánfoglalkoztatójává vált – számolt be.

A Béres Gyógyszergyár a mostani beruházásban gyártógépeket, minőségellenőrzési laboratóriumi és kutatás-fejlesztési eszközöket is vásárolt. A beruházással a kapacitások a bemérés, kompaktálás, homogenizálás folyamatokban 100 százalékkal nőttek, míg a tablettázás, filmbevonás és csomagolás technológiák teljesítmény növekedése 20-40 százalék közötti.

Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter és Szalay Ferenc polgármester (j-b) a Béres Gyógyszergyár új gyártórészlegének avatásán Szolnokon 2021. október 12-én.
Fotó: Marjai János / MTI

A Béres Gyógyszergyár árbevétele 2020-ban meghaladta a 20 milliárd forintot, ez 51 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: biztonságban vannak a cégek Magyarországon és Szolnokon is. A polgármester közölte, hogy Szolnokon megtelt a 124 hektáros ipari park és egy új, 64 hektáros ipari park fejlesztésébe kezdett a város.

Az eseményen mások mellett részt vett Marczinkó Zoltán, versenyképességért és területi tervezésért felelős helyettes államtitkár, Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke és Berkó Attila megyei kormánymegbízott is.

Borítókép: Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter és Szalay Ferenc polgármester (j-b) a Béres Gyógyszergyár új gyártórészlegének avatásán Szolnokon 2021. október 12-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában