Hajdú-Bihar

2013.03.01. 09:26

Új (idő)számítás indult

Debrecen - A város büdzséjében jól tükröződnek a hosszútávúnak szánt változások.

Debrecen - A város büdzséjében jól tükröződnek a hosszútávúnak szánt változások.A tavalyi 41,7 milliárdos főösszeghez képest 2013-ban 30,8 milliárd forintból gazdálkodik Debrecen, határozott csütörtökön a városi közgyűlés. Ugyanakkor a két esztendő költségvetését összegszerűségében nem érdemes összehasonlítani, hiszen az állam az elmúlt időszakban érdemi feladatokat és bevételeket vállalt, illetve vett át az önkormányzatoktól. Debrecen esetében 47 iskola és 2 szociális intézmény „ment” (2012-es szinten 5,3 milliárd forint adó- és járulékbevétellel együtt), míg a korábban megyei intézménynek számító Méliusz-könyvtár és Déri Múzeum „jött” (vagyis ez utóbbiakat januártól a város tartja fönn). Arra sem árt emlékeztetni, hogy az önkormányzatok a költségvetésükben immár nem tervezhetnek működési hiányt, valamint sokat lendíthet Debrecen jövőbeni helyzetén, hogy az adósságkonszolidáció révén a város 27 milliárd forintnyi tartozásából az állam 18,07 milliárdot átvállalt. Kósa Lajos polgármester a Naplónak elmondta: míg ennek révén 2014-ben kamatokkal együtt „csak” 1,6 milliárd forintot kell adósságszolgálatra fordítani, addig a rendezés nélkül az összeg elérte volna a 3,2 milliárdot.

Zenede: nem

A 2013-as költségvetés megvitatása során a Fidesz-frakció – vezetőjük, Balázs Ákos által ismertetett – módosító indítványait megszavazva az előirányzottnál többet fordítanak egyebek mellett lakossági útépítésekre (plusz 100 millió), parkolófelújításra (plusz 50 millió), földutak stabilizálására, a városi televízióra és a debreceni vízilabda klubra (mindhárom plusz 15 millió). Szathmári Károly (MSZP) a belváros szégyenfoltjaként emlegetett Zenede felújítását, a halápi vezetékes ivóvíz-rendszer kiépítését és a fényesudvari kispiac beruházását hiányolta a költségvetésből, s utóbbi kialakítását a Fidesz politikusai által régóta ígérgetett tócóskerti piaccal együtt Varga Zoltán (DISZ) is felemlegette. Válaszul Kósa Lajos polgármester megjegyezte: előbbi esetében a teljes beruházást felül kell vizsgálni, ugyanis a Tócóskertben annyi szupermarket épült, hogy már nem is bizonyos a piac iránti fokozott igény. – A fényesudvari piac megépüléséhez egy szomszédos társasház összes lakójának hozzájárulására volna szükségünk, ám van, aki elzárkózik ettől, mondván, ne zajongjanak alatta – fűzte hozzá a városvezető.

Kétezer háztartásnak kedveztek

A Fidesz módosító indítványát elfogadva az 1600-2000 ezer forintos köbméterenkénti piaci ár helyett március elsejétől 950 forintot kell fizetnie a szennyvíz-szippantásért a Debrecen külterületén élőknek, határozott a városi közgyűlés csütörtökön. A csökkentés körülbelül kétezer háztartásnak kedvez. Mint arról már írtunk, többen felháborodtak azon, hogy jóval többet kell fizetni a szennyvíz elszállításáért mint korábban. Ennek oka, hogy az új hulladéktörvény értelmében januártól nem az elfogyasztott, hanem a ténylegesen elszállított víz számít. A belvizes területeken élők azonban – amennyiben az aknájuk szivárgott – értelemszerűen igen rosszul jártak a változással.

Új igazgatók

A közgyűlés többek között arról is határozott, hogy – egyetlen pályázóként – dr. Angi János legyen az immár városi fenntartású Déri Múzeum igazgatója márciustól elsejétől öt éven át. Angi – a történelemtudomány kandidátusaként – jelenleg a Debreceni Egyetem közgazdasági tanszékének egyetemi docense, s 1999-től 2011-ig a Debrecen hetilap kiadó igazgatóként is dolgozott.

Hasonló időbeli paraméterekkel új vezetője van az immár megyei és városi könyvtárként működő Méliusz Juhász Péter Könyvtárnak is dr. Kovács Béla Lóránt személyében (szintén egymaga pályázott). Ő az egyetem könyvtárinformatikai tanszékének egyetemi adjunktusaként dolgozott eddig.


Ovisok kisebb csoportokban

Bár 160-al kevesebb gyermeknek igényeltek óvodai férőhelyet az önkormányzat működtette intézményekben, a közgyűlés eggyel növelte az induló csoportok számát. Debrecen jelenleg 36 óvodát tart fenn 48 feladatellátási helyen. Szeptembertől 7498 férőhely áll rendelkezésre, míg a februári jelentkezési határidő lejárta után kiderült: az új gyerekeknek fenntartott 1813 helyre 1657-en jelentkeztek. A közgyűlés úgy döntött, hogy ősztől az óvodák ugyanannyi csoportot indítsanak mint a 2012/2013-as nevelési évben, illetve eggyel emelte is a számot. Az új csoportok így kisebb létszámmal működhetnek, ami a pedagógiai munkát eredményesebbé teszi (bár a létszám valószínűleg nőni fog, mivel mindig akadnak későn észbe kapó szülők).


A villamosról tettek jelentést

Elkészült a közgyűlés tulajdonosi bizottságának jelentése a 2-es villamos-beruházásról. Ebben kifejtik: az önkormányzat mindent megtett azért, hogy projekt a helyes vágányon haladjon, de a sokmilliárdos beruházást több tényező hátráltatta. Így a villamostender elhúzódása, hogy az Arcadom bevallottan „alulvállalta” magát a beruházással, továbbá a cég szakmai felkészületlensége és a munkaszervezésből adódó hiányosságok mind hozzájárultak a késéshez. Az Arcadom Zrt. írásbeli tájékoztatása szerint – olvasható – a kifizetetlen debreceni vállalkozói követelés jelenleg megközelítőleg 400 millió forint, az elvégzett kivitelezési munkák elszámolásával kapcsolatos eljárás pedig még folyamatban van.


Áruház épülhet a Vincellér utcán

A város 150 millió forint plusz áfa összegért elad egy ötezer négyzetméter nagyságú, a Vincellér utca térségében lévő ingatlant a DERKAP Project Kft.-nek. Az ingatlant előzetesen nyilvános pályázat útján történő értékesítésre jelölte ki az önkormányzat, s egyedül az említett gazdasági társaság jelentkezett.  

A pályázó az ingatlanon első ütemben egy 1491 négyzetméter bruttó alapterületű, 900 négyzetméter eladótérrel rendelkező áruházat épít, 83 parkoló kialakításával együtt. A pályázó vállalta, hogy az ingatlan közútkapcsolatának torkolatánál, a Vincellér utcán saját költségére gyalogátkelőhelyet alakít ki, majd attól a Tócóskert térig járdát épít ki. Vállalja továbbá, hogy a Vincellér utca déli oldalán, a Derék utca felőli buszmegálló és az új gyalogátkelőhely közötti szakaszon járdát csinál.

A második ütemben egy 997 négyzetméter bruttó alapterületű, 808 négyzetméter eladótérrel rendelkező, öt kiskereskedelmi egységből álló üzlet és 80 parkoló kialakítását tervezi.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!