Hajdú-Bihar

2013.03.31. 13:44

Húsvét üzenete: nincs mitől félnünk

Debrecen - Aki Krisztus feltámadásában hisz, annak nincs félni valója.

Debrecen - Aki Krisztus feltámadásában hisz, annak nincs félni valója.

A húsvéti ünnepi istentiszteleten dr. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét a Nagytemplomban. – A világhálón számtalan helyen olvasható, hogy a római katolikus egyház új megválasztott vezetője, Ferenc Pápa húsvéti meglepetéssel készül. Nem tudjuk mi lesz ez a meglepetés, de kívánjuk Isten áldását, a megválasztott új egyház vezetőnek, akinek szerénysége, nyitottsága reménnyel tölt el minden keresztény embert. Hogy az ő általa hirdetett evangélium a felekezetek közötti békességet, együttműködést szolgálja – fogalmazott a püspök.

Az legnagyobb meglepetés

Mint mondta: ha lett volna valamiféle blog bejegyzés az első húsvét előtt, az angyalok azt olvashatták volna: húsvétkor meglepetés készül. Mert van – e nagyobb, mindenre kiterjedő meglepetés annál, ami az első húsvéton történt? Krisztus feltámadott a holtak közül – mondja az apostol. Minden látszat ellenére, mindenféle tudományos magyarázat nélkül, Krisztus feltámadott a halottak közül. Ez az Isten utánozhatatlan, csodálatos, húsvéti meglepetése valamennyiünk számára. Ezért van az, hogy örvendezünk és vigadunk. Ezért telik meg a szánk nevetéssel. Mert isten ezt a csodálatos meglepetést szerezte a világ számára és számunkra is – mondta Bölcskei Gusztáv püspök, hozzátéve: az apostol szavaival azt, hogy Krisztus feltámadt a halottak közül, zsengéiben azoknak kik elaludtak, mert ember által van a halál és ember által van a halottak feltámadása is. Ha kimondjuk, hogy ember, azzal egyben azt is kimondjuk, hogy halandóak vagyunk. Hiszen amikor az ember megszületik igazság szerint egy hatalmas nagy visszaszámlálás veszi kezdetét. Az izgalmas filmekben a fő gonosz mindig beindít egy robbanó szerkezetet, de a főhős az utolsó pillanatban leállítja. Húsvét nem arról szól, hogy Krisztus leállította az időt, nem arról szól, hogy jött és azt mondta vége a visszaszámlálásnak. Hanem valami olyasmit tett amitől kezdve húsvét a keresztények számára azt jelenti: nincs félni valónk attól, ami történni fog, ami következik. Hiszen habár lejár az időnk, tudjuk, hogy Ő előtte oda megy ahhoz a ponthoz, az utolsó pillanathoz és amikor mi oda érkezünk ő fog ránk várni. A húsvéti üzenet, hogy kiűzte belőlünk a félelmet és azt mondja: nem élünk tovább a félelem rabságában, mert a Krisztusban testet ölt az irgalom. Aki Krisztus feltámadásában hisz, annak nincs félni valója hiszen tudja ki az, akivel biztosan át ér a túlsó partra.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!