Hajdú-Bihar

2013.02.12. 17:56

„A demokrácia azt jelenti, beleszólunk a dolgokba”

Debrecen - Debrecenbe látogatott Juhász Péter, a Milla (Egymillióan a magyar sajtószabadságért civil kezdeményezés) vezetője múlt héten az Együtt 2014 Mozgalom Debrecen szervezésében. A politika iránt érdeklődő civilekkel találkozott városunkban, előtte pedig a Napló szerkesztőségének vendége volt.

Debrecen - Debrecenbe látogatott Juhász Péter, a Milla (Egymillióan a magyar sajtószabadságért civil kezdeményezés) vezetője múlt héten az Együtt 2014 Mozgalom Debrecen szervezésében. A politika iránt érdeklődő civilekkel találkozott városunkban, előtte pedig a Napló szerkesztőségének vendége volt.A Milla Egyesület elnöke, az Együtt2014 Mozgalom (E14) társalapítója elmondta, hogy az E14 tavasszal párttá alakulhat, és hogy a Milla önkorrigáló működési modellje a nagypolitikában is alkalmazható.

- Az Együtt 2014 Mozgalom három szervezetből, a Millából, a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványból és a Kónya Péter vezette Magyar Szolidaritás Mozgalomból áll. Mi az Ön szerepe?

Juhász Péter: Az új szervezet azért jött létre, hogy a politikában alternatívát kínáljon az embereknek. Civil alapon szerveződött és egyenrangú partnerek alkotják. Tagjai más-más kompetenciát adnak hozzá: a Haza és Haladás a szakpolitikát, 200-nál több szakértővel; a Szolidaritás az aktivizmust, ők mintegy 600 településen vannak jelen, rendelkeznek az utcai megmozdulásokhoz vagy aláírásgyűjtéshez szükséges önkéntesekkel. A Milla a civil kontrollt kínálja, amivel, reméljük, az E14 felépíthet egy olyan civil közösséget, ami garanciát adhat az Orbán-kormány leváltására, és arra, hogy ezzel ne a 2010 előtti állapotok térjenek vissza. Továbbá, hogy a szavazatvadász populista politika helyett a hozzáértés és a felelősség kerüljön előtérbe. Ez azt is jelenti, hogy ne cseréljük le politikai indíttatásból a szakapparátust, ahogyan ez minden kormányváltásnál történt. Fontos, hogy a döntések alapvetően ne a politikai hullámzástól, az uram-bátyám kapcsolatoktól függjenek. Tükröt kívánunk tartani a hatalmon lévők elé, mivel az elmúlt 20 évben teljesen hiányzott az önreflexió. Az E14 egyik legfontosabb hozadéka, hogy a politikától korábban elfordult szavazók közül is egyre többen beszélnek az együttműködés szükségességéről. Ezt támasztják alá azok a mérések, melyek szerint korábban csalódott szavazókat nyertünk meg három hónap alatt a kormányváltás ügyének.

- A politikusokon eluralkodik egyfajta belső vakság, saját köreikben mozognak, s leginkább csak Budapesten; nem látják, mi van e körön kívül, mi van vidéken. Hogyan lehet megszólítani az embereket, tudatni velük, hogy az E14 valami más, mint a többi?

Juhász Péter: Évekig egy jogvédő szervezetben dolgoztam, arra tanítva az embereket, hogy képviseljék ők maguk a saját érdekeiket. Ezt a mentalitást szeretné a Milla behozni a politikába. Helyi közösségeket akarunk építeni. Meg kell értetni: a demokrácia azt jelenti, beleszólunk a dolgokba, aktívak vagyunk, mi képviseljük magunkat, nem bízzuk másra. Hosszú folyamat, de egyszer el kell kezdeni. Én már látok elmozdulást: például legutóbb a nők „lázadása” a családon belüli erőszakkal kapcsolatos jogszabályoknál törvénymódosítást eredményezett. A Milla a civil erőt szeretné behozni a politikába; azok, akik valamilyen hatást akarnak elérni, érezzék, hogy nincsenek egyedül! Itt Debrecenben is ez a feladat: az érdekérvényesítő embereket, csoportokat hálózatba szervezni. Erre itt is van akarat, vannak hozzá partnerek. Első lépésként alternatív nyilvánosságot szeretnénk kialakítani, hogy ne csak a központi hatalom oldaláról származó információk legyenek elérhetőek.

- A politikai vitákban az értelmes választóknak a vagdalkozás már visszatetsző. Inkább elriaszt, mint megfog. Hogyan lehet elkerülni, hogy beleolvadjanak a masszába? Eddig az E14 se igen mutatott mást.

Juhász Péter: Koncepcióváltás szükséges. Két éven át egy civil közösség voltunk, de mára a hatékony működéshez át kellett alakítani a szervezeti struktúrát és a döntési mechanizmust, új kompetenciákat kellett magunkból előhívni, vagy éppen bevonni. Hamarosan látszani fog az önálló arculatunk, új kommunikációval és tartalommal. Pontosan azokkal a valós problémákkal foglalkozunk, amelyeket a politika eddig gyakran szőnyeg alá söpört. Nemrég beszélgettem valakivel, aki 20 évig volt polgármester és elmondta nekem, látja, hol rontották el, mi vezetett oda, hogy a városban mára kilátástalanság uralkodik, s elmenekült, aki el tudott. A Millának a működésébe be van építve, hogy menet közben korrigálunk, s ez az, ami a politikában ma leginkább hiányzik.

- De érdemes ma egy politikusnak őszintének lennie?

Juhász Péter: Én az ellenkezőjét még nem próbáltam! A Milla célja, hogy átalakítsa az eddig rossz reflexek mentén működő politikát. Egy kicsit hálás is vagyok a Fidesznek, mert megmutatták, milyen az, amikor gyenge a civil társadalom, és most mit látunk: az elemi felháborodás aktivizál, például a diákságot. Magyarország bajban van, és a baj nem oldódik meg magától. A demokratikus változáshoz civil kontroll kell.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!