Hajdú-Bihar

2013.01.23. 18:15

Mindvégig a pénzről folyt a szó

Debrecen - Úgy tűnt, a polgármesternek sikerült megnyugtatni a pénzükre váró alvállalkozókat.

Debrecen - Úgy tűnt, a polgármesternek sikerült megnyugtatni a pénzükre váró alvállalkozókat.A hamvaiból feltámasztott kettes villamos-projekt kapcsán a jövőben minden bizonnyal ritkábban halljuk majd a (debreceniek körében szitokszóként elhíresült) Arcadom Zrt. nevét., a konzorciumi tagok képviseletét ugyanis január elsejétől egy újonnan létrejött projektcég (melyben 51 százalékos tulajdonrésze van a Keviép Kft.-nek, 48 százaléka a Tóth TD Kft.-nek és csupán 1 százaléka az Arcadom Zrt.-nek),az ATK Konzorcium Kft. látja el.

Nem lehet baj

- Megnyugtatok mindenkit, hogy ha a konzorcium három cége közül bármelyikkel baj történne, például csődbe jutna vagy felszámolás indulna ellene, a beruházás zavartalanul menne tovább. Az új projektcéget ugyanis nem lehet felszámolni, hiszen nincs tartozása - igyekezett megnyugtatni a pénzükre váró alvállalkozókat Kósa Lajos a városházán tartott szerdai konzultáción.

Hozzátette: a város ragaszkodik ahhoz, hogy a korábban felhalmozott szállítói tartozásokat kifizessék. „Ez úgy történik, hogy amikor a projektcég benyújt egy részszámlát (amit nettó egymilliárd forintnyi elvégzett és leigazolt munka után tehet meg), akkor mellétesz egy engedményezést arról, hogy a szállítók a korábbi tartozásaikhoz hozzájuthassanak ebből a pénzből. Ez a garancia arra, hogy mindenki a pénzéhez jusson, aki tisztességesen dolgozott, és ezt dokumentumokkal alá is tudja támasztani” - mondta.

Súlyos százmilliók

A polgármester szerint ehhez az is kell, hogy a korábban a konzorcium valamely tagjával kötött szerződéseket átírják a projektcég nevére. - Már korábban elkészült 600 millió forint értékben olyan munka, amit a mérnök leigazolt, ám az alvállalkozók vagy a konzorciumi tagok az Arcadomtól nem kapták meg a pénzt. Ezeket a tartozásokat is az engedményezési láncon keresztül rendezzük - fogalmazott a városvezető, hangsúlyozva, hogy ebből a pénzből csak 300 millió érinti az alvállalkozókat, a másik 300 millió a konzorciumi partnerek közötti vita tárgya.

Mindenkivel külön...

Sztermen Péter, az ATK Konzorcium Kft. ügyvezetője kijelentette, hogy ezzel a megrendelői hozzáállással garantálható a pénzügyi biztonság. - Minden szállítóval külön fogunk tárgyalni a kintlévőségeikről. Elsőként azokat keressük meg, akiknek a szerepvállalása a munkák folytatásához nélkülözhetetlen - jelentette ki. A tájékoztató után kérdés nem is nagyon volt, a jelenlévők új reményekkel indultak haza.

Petneházi Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!