Hajdú-Bihar

2011.11.09. 09:13

Vámospércs: A sógorhoz vitette a rendőrségi irattárat

Vámospércs - A volt őrsparancsnok ellen több szálon, szolgálati visszaélés miatt nyomoznak a katonai ügyészek.

Vámospércs - A volt őrsparancsnok ellen több szálon, szolgálati visszaélés miatt nyomoznak a katonai ügyészek.

Egyetlen hónap elegendő volt a július elsején megbízott vámospércsi őrsparancsnok számára, hogy beosztottjai jelentős része közös elszánással büntető feljelentést fogalmazzon meg ellene a Debreceni Katonai Ügyészségen. A harmincas éveiben járó főhadnagyot, aki korábban a debreceni rendőrkapitányságon dolgozott, még augusztusban felfüggesztették állásából.

Dr. Kiss Attila vezetőhelyettes a Naplónak elmondta: az ügyészség szolgálati visszaélés gyanújával folytat eljárást a szabadlábon védekező férfi ellen. Egyelőre csak azzal gyanúsítjuk, hogy szabálytalan módon járt el az őrs irattári anyagaival, de még magunk is tanulmányozzuk az iratkezelésre vonatkozó jogszabályokat. Ugyanakkor, mivel a feljelentők más bűncselekményekről is beszámoltak, a nyomozás további szálakon is halad. Az eljárás ezen szakaszában ennyiről számolhatok be - közölte.

Még tartozik

Az ügyészségi nyomozással egyidőben a feljelentések a világhálóra is felkerültek. Ezen dokumentumokból és több, egybehangzó forrásból annak képe rajzolódik ki, hogy a főhadnagy vámospércsi megbízatását az őrs kicsinosításával kívánta kezdeni, ám ahhoz igen sajátságosan fogott hozzá. Mint több polgármester megerősítette, a férfi pénzt és közmunkásokat kért tőlük a feladathoz, az utóbbi segítséget többen megadták neki. Festékért, betonért, üvegért vámospércsi üzletekhez fordult, melyeknél összességében több százezer forint tartozást halmozott fel azzal, hogy majd a rendőrség kifizeti (jártunk olyan boltban, ahonnan festéket vitt el, az adósság a mai napig sincs rendezve).

A feljelentésekben foglaltak szerint a felújítás úgy történt, hogy a rendőrök munkaidőben szolgálati gépkocsijukkal felvették a közmunkásokat Bagamértól Fülöpig, majd Vámospércsen azzal kellett tölteniük a napot, hogy vagy maguk is ecsetet, vakolókanalat ragadtak, vagy szemmel tartották a melósokat. A közmunkások között ugyanis akadt egy-két csirkefogó, sőt olyan is, aki ellen pár hónapja még hivatalos személy elleni erőszak miatt kellett intézkedni…

Ma is ott hever

Az állomány tagjai közül többen jelezték, hogy ez így nagyon nincs rendben, de a jó ismerői által is "indulatvezéreltnek" tartott parancsnokot ez nem érdekelte. Beosztottjai azt is a terhére róják, hogy utasítására el kellett bontaniuk egy kincstári vagyonnak tekinthető kerítést, s az abból maradt fémet eladniuk. A pénzt - pár ezer forintot - a parancsnok eltette, míg a betontörmeléktől úgy szabadultak meg, hogy egy fuvaros leborította az újlétai szeméttelep közelében. A több köbméternyi sitt azóta is ott hever - erősítette meg felhárodva az újlétai polgármester.

Az említett "irattári szál" szerint a gyanúsított zsákokba töltötte a vámospércsi őrs irattárként funkcionáló helyiségében felhalmozott papírokat, s kazánépítőként dolgozó balmazújvárosi sógorához vitette azokat. A feljelentés szerint azt mondta, az iratokat majd ott elégetik (ez utóbbit az ügyvédje vitatja, lásd a keretes részt).

Az is előfordult, hogy a rendőri vezető a kollégái jelenlétében bántalmazott egy lopás gyanújával előállított férfit.


A feljelentők útjában volt?

Igaz, hogy a korábban slendriánul kezelt iratokat a védencem elvitette Vámospércsről, de nem kívánta elégetni - reagált a Napló kérésére dr. Szabó István, a gyanúsított ügyvédje. Álláspontja szerint a feljelentők zendülést követtek el azzal, hogy panaszukkal nem a rendőri előljárókhoz, hanem a katonai ügyészséghez fordultak.

- Rátermettségét bizonyítani szándékozó védencem érkezésével egyszerűen szigorúbbá váltak a rendőrökkel szemben támasztott követelmények. Az állomány egy része korábban a szolgálata terhére dolgozott a magángazdaságban, illetve előfordult, hogy az ilyen-olyan ismerőseikkel szemben felettébb elnézőek voltak az intézkedések során - közölte a védő, aki a főhadnagy terhére rótt szolgálati visszaélést is csak fegyelmi vétségnek látja. Szabó István egyelőre csak a konkrét meggyanúsításban szereplő ügyet kívánta kommentálni, a többi feljelentés tartalmát nem.


Semmitmondóak

Egyeztetett-e bárkivel a parancsnok az őrs felújításáról, volt-e egyáltalán erre forrása a rendőrségnek? Igaz-e, hogy a főhadnagy a rendőrség kontójára vásárolt több százezer forint értékű anyagokat a munkára, de a pénzt azóta is hiába kérik számon a rendőrségen a boltosok?

Ezekre a kérdésekre kértük dr. Fekete Csaba megyei rendőr-főkapitány válaszát, de a főkapitányság szóvivője annyit közölt: mivel az ügyben a katonai ügyészség folytat büntetőeljárást, őket kellene keresni.

Kérdés: ugyan mióta tartozik kizárólagosan az ügyészségre, hogy mely rendőri vezetők tudtával, hozzájárulásával, netán kérésére kezdtek őrsfelújításba Vámospércsen?


Vámospércs - A rendőrök a saját vezetőiktől tartanak, olyan is akad, aki szerint "zendülők".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!