Hajdú-Bihar

2011.11.24. 08:31

Felkészültek hóra–fagyra Hajdú-Biharban

Debrecen - Gépszemlét is tartottak a téli üzemmódra való megfelelő átállás érdekében.

Debrecen - Gépszemlét is tartottak a téli üzemmódra való megfelelő átállás érdekében.November 10-től kezdte meg a téli időszakra való felkészülést a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú–Bihar Megyei Igazgatósága. A társaság kezelésében lévő 1545 kilométernyi útszakaszon a síkosság–mentesítés és a hóeltakarítás jelenti a legfőbb feladatot a téli hónapok alatt – hangzott el a cég üzemmérnökségén rendezett szerdai sajtótájékoztatón.

Sikeres gépszemle

Annak érdekében, hogy ezeket a munkálatokat sikeresen és ütőképesen hajthassák végre, az igazgatóság négy területi üzemmérnökségén 39 db saját gép áll rendelkezésre, így 23 kombinált, 4 rakodó, 5 hómaró, illetve 7 ekével felszerelt jármű vár felkészítve feladatára. Azt is megtudtuk hogy még 9 bérelt géppel is rendelkezik a társaság, s ha ez nem lenne elég –szerződésés vállalkozóit bevonva– további 31 járművet rendelhet az utakra. A téli üzemmódra való hatékony átállás érdekében a Magyar Közút Nonprofit Zrt., közbeszerzési eljárás keretein belül, a síkosság megszüntetésére használt anyagokat begyűjtötte. A megye tárolóiba 6670 tonna sót halmoztak fel, sőt a hófúvások elleni preventív védekezésre is felkészültek a szakemberek. A veszélyeztetett útszakaszok mellé különböző védőeszközöket, hóforgácsokat és hálókat helyeztek ki.

Mindenre készen állnak

Az igazgatóság munkatársai –négyes skálán számolva– jelenleg kettes fokozatban dolgoznak, azonban ha az időjárás miatt szükségessé válik bármikor fokozatváltást rendelhetnek el – tájékoztatott Őri Sándor, az igazgatóság üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője.

A rendezvényen arra is felhívták a figyelmet, hogy a téli útviszonyok miatt különös körültekintéssel közlekedjenek a járművekkel, a megfelelő sebesség megválasztásával és jó műszaki felkészítettség mellett megelőzhetőek a balesetek.

HBN-TOB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!