Hajdú-Bihar

2011.11.23. 14:11

„Életre szóló barátságok kötődnek” - Nyílt nap a Gábor Dénesben

Debrencen - Több mint kétszázötven szülő és diák vett részt annak a debreceni középiskolának a nyílt napján, amely – az országban egyedülálló módon – jövő évtől katonai középiskolaként folytatja működését. A Gábor Dénes Elektronikai és Műszaki Szakközépiskola és Kollégium speciális képzésére az ország minden részéről érkeztek az érdeklődők.

Debrencen - Több mint kétszázötven szülő és diák vett részt annak a debreceni középiskolának a nyílt napján, amely – az országban egyedülálló módon – jövő évtől katonai középiskolaként folytatja működését. A Gábor Dénes Elektronikai és Műszaki Szakközépiskola és Kollégium speciális képzésére az ország minden részéről érkeztek az érdeklődők.

Az együttműködési szándéknyilatkozat megerősítését még szeptemberben írta alá Dr. Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere és Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere. Azóta is folyamatos az együttműködés a KatonaSuli program keretein belül a város, az iskola és az 5. Bocskai István Lövészdandár között. A múlt héten megtartott nyílt napon azonban a vártnál is többen voltak kíváncsiak a három szervezet által közösen nyújtott lehetőségekre.

Az iskola dísztermében először Berkecz Gábor igazgató köszöntötte a vendégeket, egyben röviden ismertette a huszonegy éve elektronikai képzést oktató intézmény legfontosabb jellemzőit. Elmondta, hogy 2009-ben honvédelmi szakkörrel, 2010-től pedig a katonai alapismeretek tantárgy bevezetésével bővült az oktatás. A jó együttműködésnek és a gyerekek fokozott érdeklődésének köszönhetően született meg az átalakulás gondolata.

A következő tanévtől az ide jelentkező fiataloknak kötelezően kell felvenniük - heti 2 órában - a katonai alapismeretek tantárgyat, amelynek oktatása az elektronikai képzéssel szerves egységben történik majd, kollégiumi bentlakással.

Dr. Bene Edit, Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Humánpolitikai Főosztályának vezetője köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az itt érettségizőknek nem lesz kötelező a katonai pálya, a diákok szabadon dönthetnek arról, hogy tanulmányaikat hol folytatják. Fő cél, hogy az intézmény magas szintű képzést nyújtson, amelynek segítségével a felsőoktatásban is megállják majd a helyüket a fiatalok. A legfontosabb azonban az, hogy a nyílt napon nyitott füllel és szemmel járják körbe az iskolát, hogy megalapozott döntést tudjanak hozni életük meghatározó négy évéről.

Hatvani Árpád nyugalmazott dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztályának főosztályvezető-helyettese ünnepi beszédében kifejtette: „Céljaink szerint az új arculatú intézményben az eddigi színvonalas közismereti és elektronikai oktatás mellett nagy hangsúlyt fog kapni az egészséges életmód, a fizikai állóképesség növelése, a fegyelemre, a pontosságra és a hazaszeretetre nevelés. Ezek mellett egyedülálló lehetősége lesz a tanulóknak több külföldi missziót is megjárt katonáktól közvetlenül eltanulni a katonai szakma alapjait.”

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka „katkós” tapasztalatairól beszélt a diákoknak és a szülőknek: az, hogy egy gyerek úgy dönt, katonai középiskolában tanul, arról is dönt, hogy kollégista lesz, hogy társaival négy évig minden körülmények között együtt van. Nem biztos, hogy mindannyian a katonai pályát választják, de az biztos, hogy életre szóló barátságok kötődnek. Jól gondolja meg azonban mindenki, hogy ide adja-e be a jelentkezési lapját, mert itt bizonyítani kell a szellemi és a fizikai felkészültséget egyaránt. Kezdhetnek tanulni, futni, fekvőtámaszt és felülést gyakorolni, hiszen a felvételi vizsgák részét képezi majd – az elméleti feladatok mellett - a fizikai állóképesség felmérése is.

A tájékoztatók után mindenki az iskola udvarára vonult, ahol már készülődtek a közelharc bemutató résztvevői: a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonái azt a nyolc diákot választották erre a feladatra, akik az elmúlt években a honvédelmi oktatás során kiemelkedő fizikai és szellemi felkészültségről tettek tanúbizonyságot. Óriási tömeg vette körül őket - a csaknem húsz perces produkció során speciális katonai közelharc technikákat mutattak be szabadkézzel, tőrrel és fegyverrel. A diákok fegyelmezett hozzáállásukkal, pontos feladat végrehajtásukkal ezúttal is bizonyították: megállják a helyüket a dandár felderítő katonáinak csapatában.

A pályaválasztási nyílt napon megjelent gyerekek és szüleik a tájékoztató után személyesen is megtekinthették az intézmény oktatására jellemző tanműhelyeket, informatikatermeket és a honvédelmi nevelést és oktatást támogató katonák fegyverzettechnikai bemutatóját. Hatalmas érdeklődés övezte az udvaron felállított BTR-80 harcjárművet és parancsnoki Mercedest, valamint a Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központ repülőgép szimulátorát. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete kiállításának és hagyományőrzőinek köszönhetően a vendégek bepillantást nyerhettek a XX. század első harmadának magyar egyenruháiba és fegyverzeteibe.

Az informatikai oktatás iránt érdeklődők megnézhették a LEGO robot szakkör bemutatóját, amely egyébként hatalmas népszerűségnek örvend az iskolában. A műhelytermek az elektrotechnika-elektronika 9-12. évfolyam oktatását mutatták be: a hallgatók az iskolai évek során megtanulhatják - az elekronikai alapoktól kezdve - az egyszerűbb alkatrészek, áramkörök működését és jellemzőit, megismerkednek a forrasztással, az elkészített áramkörök mérésével és vizsgálatával. A megjelentek betekinthettek az elektronikai szakkörök technikai parkjába és az érettségit követő szakképzésbe: a PLC programozásba, a PIC programozásba, tanulmányozhatták a vezető elektronikai cégek Elvis berendezéseit, illetve LabVIEW programját.

- Révészné dr. Markovics Zita hadnagy -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!