Hajdú-Bihar

2011.09.15. 16:54

Strandfürdők: volt jobb nyaruk

Hajdú-Bihar - Van, ahol még egész nap nyitva vannak, másutt csak délután, megint máshol már be is zártak.

Hajdú-Bihar - Van, ahol még egész nap nyitva vannak, másutt csak délután, megint máshol már be is zártak.

Megkezdődött az iskola, vége a szabadságolási időszaknak és vele a fürdőszezonnak is - állítják szinte egybehangzóan a Napló által megkérdezett strandfürdő-vezetők. Ennek ellenére a többség (kihasználva a szeptemberi nyarat) még nyitva tart, hátha ez is javít valamit a nem túl rózsás mérlegen.

Gyengén indult

Balmazújvárosban még fogadják a vendégeket, de október elesején a legjobb esetben is lakat kerül a strandfürdő bejáratára. Bagi Zsolt vezető arról számolt be, hogy bár az augusztus szép forgalmat hozott, ez sem volt képes ellensúlyozni a június és a július bevételkiesését. A nyár első két hónapjában ugyanis szinte minden hétvégén esett az eső, márpedig az igazán erős forgalom a szombat-vasárnaphoz köthető. Az idén befejeződik a városban az új fürdőkomplexum kialakítása, melynek építési munkái miatt a strandfürdő idén nyáron csak részleges szolgáltatásokkal tudta kiszolgálni a vendégeket.

Földesen szeptember 25-ig lehet még strandolni, de csak dél és este hét óra között. „Ez egyfajta ráadás a törzsközönségünknek, hiszen mások ilyenkor már nem nagyon járnak fürdőbe. Szeptember 24-én lesz a falunap, amit megvárunk, és másnap becsukjuk a kaput” - jelentette ki Kakucsi Ferenc intézményvezető. Tőle tudtuk meg azt is, hogy az idén mintegy 1500-200 fővel csökkent a látogatóik száma, az árbevételük pedig a tavalyihoz képest 1-2 millió forinttal lesz kevesebb. Ami tovább növeli az üzemeltetés veszteségeit.

Másra kell a pénz

Polgáron az elmúlt hét vasárnap volt a strandon az utolsó nyitvatartási nap, a tavalyi szezonhoz képest náluk is 10-15 százalékkal mérséklődött a vendégforgalom. Jávorszki Imre fürdővezető úgy fogalmazott, hogy napi harminc-negyven látogató már nem dönt el semmit, ezért határoztak a szeptember 11-i bezárás mellett. „Az emberek visszatértek a szabadságukról, a gyerekeknek megkezdődött az iskola, a családoknak van hová tenni azt a kevés pénzt" - engedett betekintést az intézkedés hátterébe a szakember.

Hajdúnánáson ugyan egész évben nyitva van a fürdő, de az idei hűvös nyár náluk sem lendített a vendégforgalmon, sőt: ha csak a három nyári hónapot tekintjük, az egy évvel ezelőttihez képest mintegy 10 százalékkal kevesebb vendégük volt. Juhász István intézményvezető hangsúlyozta, hogy bár az éves mérleget még korai lenne megvonni, az idén örülnének, ha nullára ki tudnák hozni az üzemeltetés eredményét.

Nádudvaron szeptember 15-ig lehet még pancsolni a medencékben. A hátralévő egy-két nap persze már náluk sem oszt, sem szoroz, az utóbbi napok nyárias időjárása a tényeken nem változtat; az idei szezonban mintegy 18-19 ezer látogatót számlált a kisváros strandfürdője, a tavalyi 22 ezer vendéggel szemben - tudtuk meg Hajdú Annától.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!