Hajdú-Bihar

2007.12.07. 09:35

Az Auguszta program záróünnepsége

<p>Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv legnagyobb beruházása zajlott a Debreceni Egyetemen. A 12,12 milliárd költségű fejlesztések lezárása kapcsán tartott mai átadási ünnepségen részt vett Bajnai Gordon és Horváth Ágnes is. <dia width="850" height="630" alt="Az Auguszta program záróünnepsége 2007.12.07."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Az_Auguszta_program_z_r__nneps_ge_2007_12_0/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Az Auguszta program záróünnepsége 2007.12.07." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-Elk%C3%A9sz%C3%BClt%20az%20Auguszta_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterbejelentette, hogy az ország nagy kórházai számára –hasonló beruházások létrehozását szorgalmazva – hamarosan 75 milliárdos pályázatot írnak ki. 9,5 milliárddal a sürgősségi ellátást, 3,5 milliárdos pályázati pénzzel pedig a mentés-irányítást igyekeznek korszerűsíteni.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter azt hangsúlyozta, hogy a fidesz-vezetésű városban két egymást követő baloldali kormány hathatós támogatásával jött létre e hatalmas beruházás. Az üzenet

egyértelműen az - folytatta -, hogy amennyiben félre tudjuk tenni a napi politikai vitákat, úgy minden fontos cél megvalósítható.

Az Auguszta-fejlesztésből 1,32 milliárd forint az önrész, 1,8 milliárd forint a kormányzati és 9 milliárd forint az Európai Unióból érkező támogatás. A program keretében 13 086 m2 új épület és 3210 m2 épületbővítmény épült fel, 14 935 m2 pedig felújításra került. Az Auguszta program végrehajtása 2005. február 4-én kezdődött meg.

A program szerint a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Kardiovaszkuláris és Onkológiai Komplex Regionális Egészségcentrumot hoz létre, amely az Észak-Alföldi és az Észak-Magyarországi régiók teljes körű progresszív betegellátási igényét kielégíti a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések területén.

A program végrehajtása során elkészült a III. sz. Belgyógyászati Klinika járóbeteg ellátó egysége, befejeződött a kardiológiai ambulancia rekonstrukciója, az Onkológiai Tanszék épületének a bővítése, a Pszichiátria épület felújítása, megépült a Sugárterápia Tanszék 20 ágyas fekvőbeteg egysége 2100 négyzetméteren.

A Tüdőgyógyászati Klinika pedig az új helyen korszerű, a modern betegellátás követelményeinek megfelelő körülmények között működik. Elkészültek a központi betegellátó egységek (klinikai osztályok) az Auguszta program 13.086 négyzetméter nettó szintterületű új épületében, melyben az ideg-, ér-, onkológiai-, mellkas-sebészeti klinikai osztályok kaptak helyet. A program keretében folyamatosan haladt az Auguszta főépület teljes körű rekonstrukciója és elkészült a tetőtér-beépítése.

A rekonstruált főépületben kapott helyet a Neurológiai Klinika, a Kardiológiai Klinika, valamint a III. számú Belgyógyászati Klinika angiológiai és immunológiai részlege.
Egészség Obszervatórium
Az Auguszta program keretében továbbá létrejött, és megkezdte működését az Észak-Kelet Magyarországi Egészség Obszervatórium (ÉKMEO). A Debreceni Egyetem OEC Népegészségügyi Iskolájának koordinációjával, két régió (az Észak-Magyarországi és az Észak-Alföldi) hat megyei (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg) ÁNTSz intézetének közreműködésével 2005. elején hozta létre a kelet-közép-európai régió első Egészség Obszervatóriumát.

Tekintettel arra a körülményre, hogy az Észak-Kelet Magyarországi és az Észak-Alföldi régió lakossága az ország legkedvezőtlenebb egészségi állapottal és legkilátástalanabb életesélyekkel jellemezhető közössége, az epidemiológiai megalapozottságú egészségügyi ellátásszervezés nélkülözhetetlen az ikerrégió lakossága egészségi állapotának javulásához, a makrogazdaság mutatóinak javításához.

Az ÉKMEO feladata rendszeres és ad hoc tevékenysége során epidemiológiai adatokat gyűjteni, elemezni, majd azokat rendszerezve hozzáférhetővé tenni a népegészségügyi szakterület kutatói és az egészségpolitikai döntéshozók számára.
Az Auguszta program megvalósítása során befejeződött az ikerrégió halálozási térképének elkészítése, mely lehetőséget ad a halálozási szempontból kiemelten veszélyeztetett kistérségi gócok azonosítására, illetve annak meghatározására, hogy azok milyen megbetegedések, milyen lakossági csoportok esetében, hol okoznak többlethalálozást. A következő fázisban a megbetegedések és az ellátási helyzet térségi alakulásának jellemzésére készülnek el a térinformatikai elemzések.
A népbetegségek komplex ellátása az országban egyedülálló módón
Jól ismert, hogy a népbetegségnek számító szív– és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések előfordulási gyakorisága különösen magas az Észak-Alföldi és Észak-Magyarországi régiókban. A program felöleli ezen betegségcsoportok kezelésének teljes vertikumát: a megelőzést, szűrést, diagnosztikát, konzervatív ill. műtéti terápiát, rehabilitációt, utógondozást, szekunder prevenciót.

Az Auguszta projekt keretében megvalósul ezen betegségcsoportok komplex ellátása, ami az országban egyedülálló. A program sikeres működésének eredményeként mind a halálozási, mind a megbetegedési mutatók jelentős csökkenését várják az említett betegségcsoportokban a DE OEC ellátási területén.

Becslések szerint 2010-ig a keringési betegségek miatti halálozás 12%-kal, a férfiak rosszindulatú daganatok miatti korai halálozása 12%-kal, a nők rosszindulatú daganatok miatti korai halálozása 10%-kal csökken. Az érintett régiók lakossága a legóvatosabb előrejelzések szerint is évente 214 ezerrel kevesebb napot tölt táppénzen. Ez a táppénzes napok számának 2,15%-os csökkenését jelenti.

Országosan egyedülálló, megbízható adatbázis jön létre a krónikus, nem fertőző betegségekre vonatkozóan, melyre alapozva további konkrét célok fogalmazhatók meg az életminőség javítása érdekében.

További hírek: http://egyetem.haon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!