Gazdaság

2016.01.26. 11:44

Munkajog: bértartozás

Tisztelt Jogsebész! <strong>2013. decemberben vezérigazgató előzetesbe került. Akkor már 4 havi bérrel tartozott. Egyedüli képviselője a cégnek, kijelentve többen nem lettünk. Felszámolás 2014.novemberben megindult. Felszámoló kérte az igények benyújtását.

Tisztelt Jogsebész!

2013. decemberben vezérigazgató előzetesbe került. Akkor már 4 havi bérrel tartozott. Egyedüli képviselője a cégnek, kijelentve többen nem lettünk. Felszámolás 2014.novemberben megindult. Felszámoló kérte az igények benyújtását.

Minap jött egy levél közös megegyezésről felszámolótól, írjam alá és talán április vége felé jön a pénz. Az elmaradt 4 havi bért és 61 napi szabadságomat akarja kifizetni.

Igényben jeleztem, hogy kérem az elmaradt 4 havi bért, az állásidőre járó munkabéremet, a munkaszerződésembe foglalt versenytilalmi megállapodásként 6 havi munkabérem 50%-át. Most mindössze a 4 havi bért és 61 napi szabit akarja a Bérgarancia Alapból kifizetni.

Úgy gondolom, mondja fel Ő a munkaviszonyomat, nem kívánom aláírni a közös megegyezést. Járnak ezek a bérkövetelések a Bérgarancia Alapból, annak ellenére is, hogy 2014.július végén elhelyezkedtem egy cégnél, persze akkor már 1 éve, hogy nem volt jövedelmem?

Jogosan követelem az állásdíjat és versenytilalmit? Mi a következménye, ha nem írom alá a közös megegyezést? Végül is ha a felszámoló mond fel, akkor felmondási időre járó bér is járna. Nem igazán értem részéről a hozzáállást, mi a célja ezzel. Kérem, hogy segítsen nekem, mi a legcélszerűbb ilyen esetben és egyáltalán mi az ami jogosan jár. Előre is köszönöm válaszát!

2015. 02. 13.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Ha az Ön munkáltatója felszámolás alatt áll, akkor a munkáltatói jogok gyakorlására a felszámolóbiztos jogosult, így arra is, hogy az Ön munkaviszonyát megszüntesse, például felmondással a 2012. évi I. törvény – Mt. – 68-70. §-ai szerint. A munkaviszonyt közös akarattal közös megegyezéssel is megszüntethetik (Mt. 64. § (1) bekezdés b/ pont), ezt a megállapodást is ő lesz jogosult aláírni.

Kérdés, hogy Ön hogyan helyezkedett el egy cégnél – ahogy írja, már 2014. 07. hó végén -, ha ennél a felszámolás alatt lévő munkáltatónál még nem szűnt meg a mai napig a munkaviszonya? Ezt az időszakot gondolja Ön állásidőnek? Vagy a 2014 novembere óta eltelt időt?

A Bérgarancia Alapról szóló 1994. évi LXVI. törvény szerint 1. § (1) bekezdése szerint a bérgarancia-eljárás keretében „a felszámolás …. alatt álló gazdálkodó szervezetnek a munkavállalóval szemben fennálló kiegyenlíthetetlen bértartozásából …. az e törvény által meghatározott összeg” fizethető ki.

E törvény 1. § (2) bekezdés d.) pontja szerint:

„bértartozás: a gazdálkodó szervezetet – mint munkáltatót – terhelő minden munkabértartozás, ideértve a betegszabadság időtartamára járó térítést is, és a munkaviszony megszűnésével összefüggésben járó, a csőd- és felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény (Cstv.) 57. §-ának (3) bekezdése szerint elszámolható végkielégítést tartozás.” Ezek a munkabér és munkabér jellegű tartozások.

A jelenlegi szabályok szerint Bérgarancia Alapból legfeljebb bruttó 1.115.000,- Ft (=nettó 730.325,- Ft) fizethető ki (ez a kifizetés a többi hitelezők – akiknek a Kft. tartozik – igényét megelőzi). Ha ezt meghaladja az igény, az 1.115.000,- Ft-on felüli részt csak a felszámolási eljárás végén, a többi hitelező igényével együtt, a törvényi sorrend betartásával lehet kifizetni (ez évekbe is telhet), természetesen csak akkor, ha lesz miből.

Ha nem lesz fedezet, akkor ez az igény-hányad kifizetetlen marad.

document.write( x3Cscript type="text/javascript" src=" + ( https: == document.location.protocol ? https:// : http:// ) + feed.mikle.com/js/rssmikle.js">x3C/script> );

// ]]>

(function() {var params = {rssmikle_url: "http://www.cvonline.hu/feed/search-job?utm_source=blog&utm_medium=widget&utm_campaign=cvo",rssmikle_frame_width: "460",rssmikle_frame_height: "200",frame_height_by_article: "0",rssmikle_target: "_blank",rssmikle_font: "Arial, Helvetica, sans-serif",rssmikle_font_size: "12",rssmikle_border: "off",responsive: "on",rssmikle_css_url: "",text_align: "left",text_align2: "left",corner: "off",scrollbar: "on",autoscroll: "on",scrolldirection: "up",scrollstep: "3",mcspeed: "20",sort: "Off",rssmikle_title: "on",rssmikle_title_sentence: "Találd meg álmaid állását egy kattintással!",rssmikle_title_link: "http://www.cvonline.hu",rssmikle_title_bgcolor: "#0063A7",rssmikle_title_color: "#FFFFFF",rssmikle_title_bgimage: "",rssmikle_item_bgcolor: "#FFFFFF",rssmikle_item_bgimage: "",rssmikle_item_title_length: "55",rssmikle_item_title_color: "#0063A7",rssmikle_item_border_bottom: "on",rssmikle_item_description: "on",item_link: "off",rssmikle_item_description_length: "150",rssmikle_item_description_color: "#666666",rssmikle_item_date: "off",rssmikle_timezone: "Etc/GMT",datetime_format: "%b %e, %Y %l:%M %p",item_description_style: "text+tn",item_thumbnail: "full",item_thumbnail_selection: "auto",article_num: "15",rssmikle_item_podcast: "off",keyword_inc: "",keyword_exc: ""};feedwind_show_widget_iframe(params);})();

// ]]>

A(z általam nem ismert tartalmú) „versenytilalmi megállapodás” alapján Önt illető-, 6 havi munkabérének megfelelő összeg a Bérgarancia Alapból nem fizethető. Mivel ezt a megállapodást nem ismerem, abban a kérdésben nem tudok állást foglalni, hogy Önt ez az összeg megilleti vagy sem?

Önnek jogában áll nem elfogadni a felajánlott közös megegyezéses formát (ami szerintem egy kompromisszumos javaslat a felszámoló részéről), ekkor a munkaviszonya nem szűnik meg, csak akkor, ha azt a munkáltató képviselője felmondja. Ha Ön ilyen felmondást kap, akkor a felmondási időre távolléti díj illeti meg az Mt. 69. §-a-, és végkielégítés a 77. §-a szerint valamint a szabadság-megváltás.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Tisztelettel,

dr. Volein István ügyvéd

Onlinejogsebesz.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!