Friss hírek

2011.04.04. 21:51

A kiskereskedők csak az idősekben bízhatnak?

<p>Ellentmondásos statisztikák láttak napvilágot a hazai kiskereskedelemről. Az Opten statisztikái szerint mind a kiskereskedelemmel foglalkozó cégek, mind az általuk foglalkoztatottak száma emelkedett tavaly a 2009-ben mért adatokhoz képest. A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének tapasztalatai ezzel ellentétesek. Szerintük telített a piac, sok az üresen álló üzlet, ráadásul egyre nagyobb szakadék tátong a keleti és a nyugati országrész között.</p>

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint 2010 decemberében 3,3 százalékkal több kiskereskedelemmel foglalkozó cég működött Magyarországon mint egy évvel korábban. Az 59 904 vállalkozás - a gyógyszer-, illetve a gépjármű-üzemanyag kiskereskedelemmel foglalkozókat nem számítva - 234 919 embert foglalkoztatott, ami 7,2 százalékkal haladja meg a 2009 végén regisztrált adatot. Idén januárban valamelyest csökkent a működő cégek száma, februárban és márciusban azonban ismét nőtt, és a harmadik hónap végén 60 329 volt.

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) tagjainak véleménye azonban nem támasztja alá ezeket az adatokat. Szerintük a forgalom jelentős részét lebonyolító vegyes termékkörű üzletek eladásai nem változtak, a többi üzlet forgalma csökkent, beleértve a benzinkutakét is.

A KISOSZ szerint tovább nőnek a területi különbségek is. A Nyugat- és Közép-Magyarországon működő kereskedelmi egységek bevételei emelkednek, Kelet-Magyarországhoz képest. Szerintük azoknak a kis boltoknak van esélye, amelyek alkalmazkodni tudnak a megváltozott életvitelhez, az öregedő népességhez és a felgyorsult élettempóhoz. Ezek a fogyasztói szegmensek adhatják az új irányt és megindulhat egyfajta szakosodás is. Ilyenek lehetnek a bio boltok, valamint az idősek vásárlói szokásait helyesen felmérő, és az általuk keresett termékeket árusítók.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!