Foci vb 2022

2022.11.20. 08:00

Íme az A-csoport: Ecuador, Hollandia, Katar, Szenegál

A házigazda Katar arra törekszik, hogy a 2022-es labdarúgó-világbajnokságon a maga javára fordítsa a hazai pálya előnyét, de nagyon sokat kell tenniük annak érdekében, hogy továbbjussanak a színes csoportból, amely négy kontinens csapatait fedi le.

Annak ellenére, hogy az áprilisi sorsoláskor a világranglista 51. helyezettje volt, Katar a házigazda jogán a torna legjobb csapatai között szerepel. Ez azonban látszólag kevés előnyhöz juttatta őket, hiszen az A-csoportban Hollandia, Szenegál és Ecuador ellen mérkőznek meg. A tulipános ország csapata a legutóbbi világbajnokságról lemaradt, de most visszatért, és egy erős csapattal – amelyben többek között a liverpooli védő, Virgil van Dijk szerepel, – míg Szenegál – a 2021-es Afrika Nemzetek Kupája-győztese – vitathatatlanul a legkeményebb dió a fekete kontinens csapatai közül. Ecuadorral kapcsolatban pedig nem szabad elfelejteni, hogy túljutottak a kemény dél-amerikai selejtezőn.

Az A-csoport csapatai

Ecuador

Ecuador legutóbbi nagy tornáján, a Copa Americán, a negyeddöntőben búcsúzott, mivel 3-0-ra kikapott a későbbi győztes Argentínától. Gustavo Alfaro csapatának ezúttal sokkal kitartóbbnak kell lennie, ha el akarja kerülni a korai kiesést a világbajnokságon. A tapasztalt támadó, Enner Valencia –, aki hazája legeredményesebb gólgyárosa, – jelentős szerepet játszik abban, hogy Ecuador visszatért a világ legnagyobb tornájára, miután lemaradt a 2018-as seregszemléről. A Brighton védője, Pervis Estupinan egy másik ígéretes játékosa a vb-nek, de a csapat összességében nem a legerősebb, és nehézségei lehetnek az egyenes kieséses szakaszba kerüléssel.

FIFA világranglista helyezés: 44.

Regionális helyezés: 7. (Dél-Amerika)

Világbajnoki címek: -

Világbajnoki részvétel (utolsó): 3 (Brazília, 2014)

Kvalifikáció: Dél-Amerika, csoport negyedik hely (7 győzelem, 5 döntetlen, 6 vereség)

Szövetségi kapitány: Gustavo Alfaro (Argentína), 2020. augusztus

Kulcsjátékosok: Enner Valencia (Fenerbahce, Törökország), Pervis Estupinan (Brighton, Anglia), Carlos Gruezo (Augsburg, Németország)

Hollandia

Louis van Gaal – aki harmadik alkalommal ül Hollandia válogatottjának kispadján – reméli, hogy minden tapasztalatát felhasználva elvezeti a narancsmezeseket a világbajnokság utolsó szakaszába, most, amikor nyolc év után újra a jelen vannak a futball legnagyobb eseményén. A 2014-ben harmadik helyen végzett válogatott nem jutott ki Oroszországba, de sorsuk azóta javult, a tehetségek új generációja vezetésével, köztük a barcelonai Frenkie de Jong és a müncheni Matthijs de Ligt csapatba építésével. A védelemben a Liverpool erőssége, Virgil van Dijk központi szerepével a hollandok megnyerték a selejtezőcsoportjukat, amelyben Törökország és Norvégia is szerepelt.

FIFA világranglista helyezés: 8.

Regionális helyezés: 6. (Európa)

Világbajnoki címek: -

Világbajnoki részvétel (utolsó): 10 (Brazília, 2014)

Kvalifikáció: Európa, G-csoport győztes (7 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség)

Szövetségi kapitány: Louis van Gaal (Hollandia), 2021. augusztus

Kulcsjátékosok: Matthijs de Ligt (Bayern München, Németország), Virgil van Dijk (Liverpool, Anglia), Frenkie de Jong (Barcelona, Spanyolország)

Katar

A 2022-es világbajnokság házigazdájaként Katarnak eltökélt szándéka, hogy a futballrajongóknak szerte a világon élményt adjon, beleértve a válogatottjukat is. A hárommillió alatti lélekszámú, Öböl-menti kis ország az elmúlt évtizedben jelentős összegeket fektetett a nemzeti csapatprogramjába, mióta 2010 decemberében elnyerte a torna rendezési jogát. Azóta a játékosok fejlesztésére, edzőképzésre és infrastruktúrára fordított pénzkiadások a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség világranglistájának legjobb 50 csapata közé emelték őket, a 112. helyről indulva. A nagy előre haladás során az első Ázsiai Kupa diadalnak is örülhettek, 2019-ben. Az ex-Barcelona utánpótlás-edző, Felix Sanchez 2017 óta irányítja szövetségi kapitányként a csapatot. Katar támadásra törekvő, szórakoztató játékstílust alakított ki, amely minden bizonnyal elnyeri majd a szurkolók tetszését, függetlenül attól, hogy mennyi pontot szereznek az első világbajnoki szereplésük során.

FIFA világranglista helyezés: 50.

Regionális helyezés: 5. (Ázsia)

Világbajnoki címek: -

Világbajnoki részvétel (utolsó): -

Kvalifikáció: rendezőként

Szövetségi kapitány: Felix Sanchez (Spanyolország), 2017. július

Kulcsjátékosok: Akram Afif (Al-Sadd, Katar), Almoez Ali (Al-Duhail, Katar), Hassan Al-Haydos (Al-Sadd, Katar)

Szenegál

Szenegál az Egyiptommal szemben megnyert tizenegyespárbajnak köszönhetően jutott ki Katarba, és továbbra is a közelmúltra jellemző formáját szeretné hozni, azt az arcát mutatni, amellyel az országot Afrika királyává koronázták. Miután februárban egyszer legyőzte Egyiptomot, és megszerezte az első Afrika Nemzetek Kupája címet, Aliou Cisse csapata megismételte ezt a bravúrt, az afrikai világbajnoki selejtező utolsó fordulójában, és ezzel biztosította katari helyét. Igaz, ez a sorsdöntő meccs ellentmondásos volt, mivel a szurkolók a stadionban lézerfényekkel zavarták az egyiptomi játékosokat a büntetőpárbaj alatt. Ez a meccs egy újabb csatának bizonyult két korábbi liverpooli csapattárs, Mohamed Salah és Sadio Mane között, és kétségtelen, hogy a szenegáliak reményei nagyrészt az utóbbi –, jelenleg a Bayern Münchennél szereplő – támadóban vannak. De van néhány más világklasszis játékosuk is, kiemelendő például a Chelsea kapusa, Edouard Mendy.

FIFA világranglista helyezés: 18.

Regionális helyezés: 1. (Afrika)

Világbajnoki címek: -

Világbajnoki részvétel (utolsó): 2 (Oroszország, 2018)

Kvalifikáció: Afrika 3. fordulójának egyik győztese (1-1-es összesítés után büntetőpárbajban, Egyiptom ellen)

Szövetségi kapitány: Aliou Cisse (Szenegál), 2015. március

Kulcsjátékosok: Kalidou Koulibaly (Chelsea, Anglia), Edouard Mendy (Chelsea, Anglia), Sadio Mane (Bayern München, Németország)

 

A vb A-csoportjának menetrendje

November 20. (vasárnap), 17.00: Katar – Ecuador (Al Bayt stadion, al-Hor)

November 21. (hétfő), 17.00: Szenegál – Hollandia (Al Thumama stadion, Doha)

November 25. (péntek), 14.00: Katar – Szenegál (Al Thumama stadion, Doha)

November 25. (péntek), 17.00: Hollandia – Ecuador (Khalifa nemzetközi stadion, al-Rajján)

November 29. (kedd), 16.00: Hollandia – Katar (Al Bayt stadion, al-Hor)

November 29. (kedd), 16.00: Ecuador – Szenegál (Khalifa nemzetközi stadion, al-Rajján)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!