Encs hírei

2020.04.08. 15:50

„Mi is megteszünk mindent a vírus terjedésének lassításáért”

Az encsi önkormányzat vezetése gyorsan reagált a kialakult veszélyhelyzetre. Fontosnak tartotta, hogy minden dolgozónak, aki segíti a város lakóinak megfelelő és biztonságos ellátását, maszkot adott.

Mikola Gergely polgármester és Varkoly Zoltán cégvezető.

A maszkok elkészítésére helyi vállalkozásokat kért meg, akiknek így nem kellett elengedniük a dolgozóikat. Az egyik ilyen cég a Dr. Megyesi Pharma Kft., mely bár budapesti székhelyű, városunkban létesít új üzemet. Ezzel munkahelyeket teremt. A másik cég a Varkoly Fiai Kft., szintén országos érdekeltségű, de Encsen készítenek bútorokat. Most alkalmazkodva a kialakult helyzethez, maszkokat készítenek. Minden önkormányzati dolgozónak, beleértve a közfoglalkoztatásban a város rendjéért felelős embereket, sikerült maszkot adnunk – mondta Mikola Gergely, Encs polgármestere.

Önkéntes maszkkészítők

Mivel polgármesteri utasításban kötelező a város területén, boltokban a maszk viselése, így a lakóinkról is szerettünk volna gondoskodni, ezért meghirdettük, hogy minden 65 év feletti lakos igényelhet maszkot, melyet mindenkinek eljuttatunk a postaládájába bedobva, ezzel is csökkentve az érintkezést idősebb polgárainkkal. A létszámuk mintegy 1100 fő. Ebben a munkában még nagyobb volt az összefogás. Major Éva képviselő asszony meghirdette a közösségi oldalainkon, hogy önkéntes készítőket várunk. Így vállalták az Encsi Csoda-Vár Óvoda és Bölcsőde dolgozói, hogy bekapcsolódnak a munkába.

Az óvodában is varrták a maszkot.

 

Mai napig szabják és varrják a maszkokat. Nagy köszönet illeti Fintáné Hudopkó Melindát, aki szintén nagy mennyiségben készítette a mosható maszkokat teljesen ingyen. Emellett Bodnár Jánosné kapcsolódott be a varrásba. Mivel sikerült így biztosítani a folyamatos ellátást, kiszélesítettük a lehetőséget az 50 év felettiekre. Kérésre nem önkormányzati intézményeket is elláttunk maszkkal. Köszönetet mondunk a Mérce Méterárú boltnak és a Gombolyda boltnak, mert támogatták lehetőségeik szerint a készítést. A kiosztást a mini bölcsőde dolgozói, a Polgármesteri Hivatal és az Encsi Városi Művelődési és Sportközpont, Könyvtár munkatársai végzik.

Étkeztetés, támogató szolgálat

Természetesen emellett is sok teendője van a városnak. Elsőként az idős lakóink biztonságáról kellett gondoskodni. Az étkeztetés mellett egy állandóan működő telefonszámot állítottunk be a Pax Hálózatfejlesztő Gondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti szolgálatának munkatársai veszik fel. Elektronikus üzenetet is küldhet bárki az [email protected] címre. A támogató szolgálat munkatársai bevásárolnak annak, aki ezt igényeli. Az intézmény konyhájában elkészített ételt ki is szállítják.

Szintén az intézmény feladata lett a gyermekekről való gondoskodás. Az óvodások, iskolások étkeztetése is beindult. Minden gyermek, aki igényli, akár háromszori étkezést kap. Természetesen nem helyben fogyasszák, hanem kiosztásra kerül. Bár tudjuk, hogy nem környezetbarát, de mindenki biztonsága érdekében egyszer használatos edényekbe töltjük az ebédet. Az óvodánk nem zárt be, aki nem tudja gyermekét elhelyezni, ügyeletet tartanak, de az étel kiosztását is ők végzik.

Az önkormányzat és a Városgazda Kft munkatársai, a közfoglalkoztatottak fokozottan vigyáznak a rendre, a tisztaságra. Elkezdjük a közterületi elemek, járdák fertőtlenítését. Elindítjuk a higiéniai csomag osztását. Ez a legfontosabb dolgokat, hypo-t, wc-papírt, szappant tartalmaz. Mintegy 800 család részesül ebben.

A közterületfelügyelőink, a polgárőreink a rendőrség munkáját segítve járják az utcákat, megszólítva a csellengőket, vigyázva a lakóink biztonságára.

A futópálya igénybe vehető, részletek a honlapon. Emellett rajzpályázatot hirdettünk gyerekeknek. A jutalmakat a helyi cégek adják.

Mikola Gergely polgármester a dolgozókkal nézi meg a csomagok tartalmát.

 

ÉM

(PR cikk)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!