Encs hírei

2011.03.22. 07:49

Már vetik a biomagokat Abaújban

<p>Hernádszentandrás - A biogazdálkodás jelentheti a kiutat Abaújban? A Hernád-mentén hisznek benne.</p>

Különleges tanítási órába csöppenünk Hernádszentandráson. A Művelődési Házban közel 30 „tanuló” figyel, akik épp az organikus kertművelés szabályairól hallanak előadást. A tanulók egyébként most nem gyerekek, hanem felnőttek, helyiek, és a környező településekről érkezett emberek, akik vállalták, hogy másfél hónapon keresztül, szombatonként elsajátítják a biogazdálkodás alapismereteit. Az Európai Unió által támogatott program ideje alatt a Hernádszentandráson kialakított közös gazdaságban tanulják majd meg a legfontosabb tudnivalókat, melyeket aztán saját kertjükben is hasznosíthatnak. Az ügyesebbek és szorgalmasabbak pedig nem csupán a család asztalára tehetnek majd friss zöldségeket-gyümölcsöket, hanem az encsi vagy a helyben kialakított biopiacon el is adhatják azokat. Talán kiút a munkanélküliségből, talán talpra állhat néhány Hernád-menti kistelepülés.

Hisznek benne

Kassai Melinda, a Pro Cserehát Egyesület vezetője (az egyesület a program szakmai partnere) egyébként nagyon hisz benne, hogy a célok teljesülnek, és már az első oktatási napon invitál bennünket a nyárra tervezett ünnepségre és biotermékek vásárára. Hernádszentandrás polgármestere, Üveges Gábor is azt mondja: ha az ember nem hisz abban, hogy a program felemelkedést hozhat a településnek, az embereknek, akkor nem is érdemes belekezdeni. Állítja: biztos, hogy lesznek olyanok, akik a 18 hónap után is folytatják a biogazdálkodást, vállalkozóként, de akár más szervezeti formában is.

Lenne kosár is

A programot egyébként szeretnék kiteljesíteni. Az évek óta gondot okozó belvizes területekre energiafüzet ültetnének, ennek anyagi alapját az évek óta működő szociális földprogram teremtené meg. Az energiafűzből kiváló fűtőanyag készülhetne. A tervek között szerepel olyan fűznek a telepítése is, melynek vesszőit kosárfonásra használhatnák a helyiek, hisz sokan elvégezték annak idején a munkaügyi központ kosárfonó tanfolyamát. Az pedig csak akkor ér valamit, ha az emberek hasznát is veszik, jegyezte meg a polgármester. A helyben termesztett bioterményeket pedig máris lenne hová tenni, a helyben készített vesszőkosarakba. Az azonban problémát okoz az önkormányzatnak, hogy a tisztázatlan tulajdonviszonyok miatt nagy földterületeket nem tudnak hasznosítani.

Egy kézben

Vége az oktatásnak, a „tanulókkal” is tudunk beszélgetni. A hernádbűdi Szlobodnik Lászlótól megtudjuk, ő már tavaly felvetette a biogazdálkodás szükségességét. Feleségével szeretnének zöldségeskertet a gyümölcsösük mellé, ezért jelentkeztek a programba. Azt azonban problémának látja, hogy ha egy család a gazdálkodásból akar megélni, legalább 4-5 hektár földre lenne szüksége, a földterületek azonban, olykor 100 hektár is, sokszor egy ember kezében vannak.

ÉM-HE


A Bio Szentandrás programról

  • Biogazdálkodáson alapuló oktatási és foglalkoztatási program 30 embernek ad lehetőséget, hogy elsajátítsa a biogazdálkodás alapjait.
  • Hernádszentandrás 28 millió forintot nyert a programra európai uniós pályázaton.
  • Szakmai partnerek a Pro Cserehát Egyesület és a gödöllői Szent István Egyetem.
  • A résztvevők ingyen jutnak az oktatáshoz, a szerszámokhoz, a vetőmagokhoz és a fóliasátrakhoz.
  • A falu központjában elkezdődik annak a mintegy hatezer négyzetméteres mintagazdaságnak a kialakítása, ahol melegházi és szabadtéri növénykultúrákat termelnek majd.
  • A projekt megismeréséhez és a terület bejárásához ad majd útmutatást az a pihenőpark, ahol információs táblákat helyeznek el.
  • A résztvevők képzése elsősorban a gyakorlatra alapul.

Tanoda és nyelviskola roma fiataloknak Sajószentpéteren

eszak | 2011.03.21 18:13
Sajószentpéter - Regionális roma oktatási központ: nyári nyelvtábor, álláskeresés, mentori program.

Levél egy (világörökségi) irodáért

eszak | 2011.03.21 17:02
Sárospatak, Szerencs, Tokaj - Tokaj polgármestere nem szeretné, ha a várostól elvinnék a világörökségi irodát.

Lehetőség Tokaj környéki munkanélkülieknek

eszak | 2011.03.21 16:54
Tokaj - Huszonöt hátrányos helyzetű munkanélküli juthat munkához a közeljövőben Tokaj környékén egy most indult projekt részeként.

Ha tavasz, akkor nagytakarítás

eszak | 2011.03.21 14:41
Miskolc - Így érhető el, hogy környezettudatosan gondolkodó fiatalok hagyják el az intézmények padjait.

Kátyúkon bukhat meg a gazdaságfejlesztés Zemplénben

fuggetlen | 2011.03.20 16:11
Befektetők, üzleti partnerek pártolnak el a zempléni térségtől, mert rendkívül rossz a térségbe vezető egyetlen főút állapota. Erről panaszkodnak a régióban érdekelt üzletemberek, polgármesterek. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint 2015-re újul meg a 37-es.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!