Tenisz

2021.07.04. 12:00

Sport, ami 80 évesen is jó

A társaság miatt is visszavágyott, és maga a mozgásforma is „örök szerelmet” jelent számára.

Pap Gyula

Fotó: PH

Jó néhány sport van, amelyet nem szokás idősebb korban aktívan művelni, ám nem egy – így a tenisz – még akár 80 év felett is élvezettel játszható. Magam részéről meghatározó volt – néhány egyéb sportág kipróbálása után – a pozsonyi barátnőm papájának megismerése. Ő maga – a lány – akkor a második helyet foglalta el Martina Navratilova után a csehszlovák rangsorban, a papája pedig 72 évesen fiatalokat megszégyenítő vehemenciával és színvonalon művelte a teniszt. Fontos megemlíteni Kuzsminszki Sanyi bácsit, aki a megyei kórház legendás pályáján szintén hetven fölött, kicsi járáshibával, de rendkívüli hatékonysággal művelte a páros játékot. Oktatásban is eredményes volt, aki egyszer rossz helyre ütötte vissza a labdát, nem szerette volna újra látni összevont szemöldökét, ahogy a valós bicegésére ráerősítve ment az elgurult labda után. Hiba lenne többeket említenem, mert biztosan kihagynék valakit, akinek sokat köszönhetek, és hálás vagyok, hogy elfogadott ellenfélnek vagy partneréül.

– Gyakran emlegetem a tenisziskolába jelentkező gyerekeknek, megmutatva nekik a szeniorok játékát: nézzétek meg, amit most megtanultok, még idős korotokban is hasznos tudás lesz – meséli Bögös Enikő, a pünkösdhegyi teniszcentrum egyik tulajdonosa. Náluk rendkívül széles az életkori sáv, 6 évestől akár 85 évesig találunk „aktív” játékost a vörös salakon.

Örök szerelem

Göndöcz István, aki egyik képviselője a teniszklub törzs­játékosainak, lassan közeledik a hetedik x-hez, már 9-10 éves korában megismerkedett a teniszezés alapjaival. Anno a régi népkerti pályákon is versenyzett, és a DVTK csapatában is játszott. A főiskolán testnevelő tanárként atlétikára váltott, 30 éves kora körül azonban megint visszatért a fehér sporthoz. Játszott a közútkezelő megyei csapatában, majd egy újabb pauza után ismét a pályán találta magát, ezúttal a pünkösdhegyi baráti társaság tagjait gyarapítja. Sok jó játékos található a szeniorok között, esetenként komoly versenyeredményekkel. Hetente háromszor játszanak párost, folyamatosan cserélgetik a partnereket, így nem alakul ki vita emiatt. Pünkösd Kupa címmel háziversenyt is tartanak, ahol egyéniben és párosban mérik össze erejüket. István a társaság miatt is visszavágyott, és maga a mozgásforma is „örök szerelmet” jelent számára.

Katalint férje, Jenő – aki versenyszerűen játszott – „vitte bele” a teniszbe.

– Amikor már a gyerekeink is kinőtték a tollaslabdát, akkor elhatároztuk, hogy megtanulunk teniszezni – idézi fel a kezdeteket. Ez negyven­éves koruk táján következett be, először a MEAFC színeiben. Sokféle sportot űztek az évek során, többek között úsztak, síeltek. Mindketten túl vannak a 80. életévükön, ez azonban nem akadályozza meg őket, hogy hetente kétszer rendszeresen lejárjanak a klubba a barátok közé. Párost játszanak mintegy 15 éve, kicsit változó összetétellel, de a „kemény mag” az állandó.

(A borítóképen: A legutóbbi háziversenyen is több korosztály vett részt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!