Mezőgazdaság

2020.05.03. 12:00

Enyhítő záporok jönnek

A csapadékos idővel megjelenhetnek a növényi kórokozók is.

Pap Gyula

A növénytermesztés számára kimondottan kedvezőtlen, száraz, hajnalonként gyakran hideg időjárású periódus a héten véget ér. A már régóta uralkodó északkeleti áramlást délnyugati váltja fel, ami a csapadékhajlam növekedésével jár együtt. Így a héten sokfelé lehet záporokra, zivatarokra számítani, ami ugyan nem ér fel a csendes, áztató eső jótékony hatásával, de a szárazságot enyhíti. A csapadékos idővel ugyanakkor megjelennek a növényi kórokozók is, az ellenük való védekezésre is nagy hangsúlyt kell fektetni az előttünk álló időszakban – hívja fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Fejtrágyázás

Megyénkben a tavaszi munkák legnagyobb részét elvégezték a gazdák, a napraforgót elvetették, a kukorica vége felé járnak – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Jelenleg a növényvédelem az aktuális feladat, az őszi vetésű gabonákhoz a nitrogén kijuttatása fejtrágyázással. Míg a márciusi első fejtrágyázás a mennyiséget volt hivatott elősegíteni, a mostani a minőség miatt fontos – tudtuk meg. Azonban nagyon hiányzik a csapadék, mely segítené a folyamatot. Az erős zápor nem tesz jót, de már annak is örülnének.

– Akár 80–100 milliméter csendes esőt is fel tudna venni a kiszáradt föld – ismerteti a szakember. A repce szépen virágzik, de a tápanyagfelvétel akadályozott így. A lombtrágyázás segíthet még ilyenkor, de minimális csapadék annak érvényesüléséhez is szükséges – teszi hozzá.

Igénylik a csapadékot

Az őszi kalászosok a szárba indulás, az őszi káposztarepce pedig a virágzás fenológiai fázisában jár. Ezek a növények ilyenkor, április–május hónapokban igénylik a legtöbb csapadékot, a tartós csapadékhiány igen kedvezőtlenül hat a fejlődésükre.

A kapásnövények közül a napraforgó vetése a legtöbb helyen már megtörtént, a kukorica és a burgonya vetése is folyamatban van. A magágyak azonban rendkívül szárazak, a csírázáshoz és a keléshez nedvességre lenne szükség. A gyümölcsfák közül az alma, a birs és a dió virágzik még. A száraz idő a legtöbb növényi kórokozó terjedésének sem kedvezett, a csapadékosabb, nedvesebb idő beköszöntével azonban ezek hirtelen elszaporodására is számítani lehet.

A héten változékonyabbra, nedvesebbre fordul időjárásunk. Több lesz fölöttünk a felhő, és az ország valamely területén mindennap várható csapadék, leginkább záporok, zivatarok formájában. A csapadékos idő a jelenlegi számítások szerint sajnos csak átmeneti, keleten vasárnaptól jelentősen csökken a csapadékhajlam.

Addig azonban jellemzően 10 és 20 mm közötti mennyiség várható országosan, bár a záporos jellegből adódóan nagyobb területi különbségek is lehetnek.

Kora nyári körülmények

A hőmérsékletre péntektől – kellemes kora nyári – 15–20 fok közötti maximumok lesznek jellemzőek. Az éjszakai fagyok a fagyzugos területeken is megszűnnek, az eddigieknél enyhébb éjszakákra számíthatunk. A talajhőmérséklet tovább melegszik, a hét közepén már országszerte meghaladja a 14 fokot az 5 centiméteren mért érték – írja az agrometeorológia.

(A borítóképen: A mostanában előbújt növények is igényelnék a csapadékot | Fotó: Kozma István)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!