Életstílus

2016.12.04. 19:30

Nem csak két évszakon át jó a szauna

Miskolc - Az átlagember a stressz­oldásért, a méregtelenítésért és a szép feszes bőrért szokott többnyire szaunázni.

Miskolc - Az átlagember a stressz­oldásért, a méregtelenítésért és a szép feszes bőrért szokott többnyire szaunázni.

Ádám Alíz szaunamester – amikor még nem gyakorolta a szakmáját, akkor – azért is ment izzadni, hogy relaxáljon és betegségeket előzzön meg.

– A legfontosabb az egészség megőrzése – jelentette ki a szakember. – A szaunázás egy 2 évszakos kiváltság, de én azt mondanám, hogy tavasszal és nyáron is hódolhatunk ennek a szenvedélynek.

Szerinte, mivel nyáron lengébben öltözünk, a bőrünk jobban szellőzik, a pórusaink jobban ki vannak tágulva, így ha ekkor bemegyünk a szaunába, még jobban kitágulnak és ezért jobban tudnak távozni a méreganyagok.

– A téli és az őszi időszakban rétegesebben öltözünk, a szervezetben sokkal nehezebben indul meg a méregtelenítés, de ez a folyadékfogyasztással is összefügg – tette hozzá Ádám Alíz, aki arról is beszélt, hogy szülői felügyelettel gyermeket is vihetünk szaunázni. Fontos, hogy addig legyen bent a gyermek, ameddig bírja. Lehet szoktatni: először 1-2 perc, majd ha jólesik neki, esetleg 3-4 perc. A lényeg a fokozatosság.

Feszültségoldásnak is jó

– Van bioszauna is, ami 60-65 Celsius-fokos, ami inkább gyerekeknek, idősebbeknek ajánlható – fogalmazott ennek kapcsán a szaunamester. – De legyengült szervezettel, egy betegség után is ajánlatosabb a bioszaunát használni.

Alíz egyébként úgy emlékszik, hogy jó 20 éve szaunázhatott először, amikor is a barátaival ment el méregteleníteni. Elmondása szerint akkor „csak” annyit érzett az egészből, hogy szép lett a bőre, jó lett a közérzete.

– Feszültségoldásnak nagyon jó volt, és utána egyre rendszeresebben kezdtem járni – mondta. – Majd találkoztam a szaunaszeánszokkal, ami egy másik nagy szerelem lett. Figyeltem a szaunamestereket, hogy mit is csinálnak. Később azért tetszett meg, mert egy hozzáértő vezeti a szaunázást ventilációval, illóolajok felöntésével, testkezelésekkel, és zenével színesítik a bent tartózkodást. Aztán egy élethelyzet úgy hozta: megszűnt a munkahelyem, és arra gondoltam, hogy azzal szeretnék foglalkozni, amit szeretek, szaunamester leszek.

El is végezte a Wellness- és Szállodaipari Felnőttképző Intézetben Vadász Júlia „szárnyai” alatt, akitől, mint mondta, nagyon sokat tanult. Mára már szaunaprogramjai vannak a Calimbra Wellness Hotelben csakúgy, mint a szikszói uszodában.

– Próbálok mindenképpen lazán, vagányan hozzáállni, többféle ventilációs eszközt használva, és olyan illóolajokat „bevetni”, amik különlegesek és szezonálisak – árulta el Ádám Alíz – követve a szezont vagy az aktualitásokat.

- ÉM-JLI -


Hányszor izzadjunk?

Alíz heti 3-4-szer ajánlja a szaunázást, és saját tapasztalatból szerinte ezek az alkalmak háromszor 15 percesek legyenek. Hangsúlyozta azt is, hogy amennyit bent töltünk a szaunában, mindig ugyanannyit pihennünk is kell, ha nem dupla annyit, hiszen nagyon fontos a regeneráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!