Életstílus

2010.08.13. 16:47

A gyógyító sárgadinnye

<p>Ázsiában őshonos gyümölcs, rengeteg fajtája létezik, melyek színükben és ízükben is különböznek egymástól.</p>

A sárgadinnye általában 15-25 cm-es nagyságú és enyhén hosszúkás. Többnyire nyersen szokás fogyasztani, önmagában, vagy gyümölcssaláta részeként, pármai sonkába csomagolva pedig kitűnő előétel. Magas cukortartalma miatt fogyasztása cukorbetegek számára csak kis mennyiségben ajánlott.

A sárgadinnye kitűnő gyógyszer mindenféle lázas és gyulladásos betegségre. Gyógyhatását béta-karotin tartalmának köszönheti, de sikerét növeli a benne levő nagymennyiségű ásványi anyag. A dinnyefélék, így a sárgadinnye legfontosabb összetevői is általában rostok, ásványi anyagok, vitaminok és nagy mennyiségű víz. Nem csoda hát, hogy a nyári, nagy hőségek idején, előszeretettel fogyasztjuk a hűsítő hatású gyümölcsöt, hiszen víztartalmával nagy százalékban pótolja szervezetünk elvesztett folyadékmennyiségét.

Gyulladás esetén sárgadinnye

Jó hatást vált ki a hasi rész bármely, gyulladással kapcsolatos megbetegedés gyógyításában: vékony és vastagbélgyulladás, illetve a vékonybél végénél levő zár (ileum) gyulladása esetén ajánlatos a sárgadinnye fogyasztása. A bél e szakaszának gyulladása főleg azoknál a vegetáriánusoknál jelentkezhet, akik táplálékuk legnagyobb részét nyersen fogyasztják.

Figyelemre méltó ásványi anyag és vitamin tartalma is: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt és króm, A-vitamin, niacin, riboflavin, tiamin, folsav és C-vitamin. Nemcsak nyáron, hanem télen is hozzájuthatunk a sárgadinnyéhez, ugyanis téli fajtái is léteznek. Vásárláskor ügyeljünk, hogy kemény, hibátlan külsejű példányokat válasszunk, illatra pedig kellemesen édeskés legyen. Rendkívül magas víztartalma miatt (90 %-os) könnyen megromlik, azonban a hűtőszekrény gyümölcsös rekeszében tartva kb. 1 hétig eláll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!