Sky Bridge 721

2022.05.16. 09:01

Átadták a világ leghosszabb gyalogos függőhídját Csehországban (videó)

A hídon egyszerre ötszázan tartózkodhatnak majd, de az első két hétben csak feleannyian.

A világ leghosszabb gyalogos függőhídját adták át pénteken egy csehországi hegyvidéki üdülőhelyen, Dolní Moravában.

A Sky Bridge 721 nevű, 721 méter hosszú építmény 1100 méteres tengerszint feletti magasságban köt össze két hegygerincet az északkelet-csehországi Kralicei-havasokban (Králicky Snezník), a lengyel határ közelében, egy 95 méter mély völgy fölött.

A hídon egyszerre ötszázan tartózkodhatnak majd, de az első két hétben csak feleannyian. Biztonsági okokból a hidat lezárják, ha a szél erőssége eléri az óránkénti 135 kilométert.

Az 1,2 méter széles gyaloghíd csak egyik irányban járható, a kiinduló állomáshoz libegő viszi fel a látogatókat, akiknek előzetesen regisztrálniuk kell online.

A függőhíd két év alatt épült fel 200 millió koronából (3,1 milliárd forint). A cseh idegenforgalmi hivatal abban bízik, hogy az új nevezetesség turistákat vonz a világ minden sarkából és segít fellendíteni Csehország idegenforgalmát a pandémia okozta pangás után.

A világ leghosszabb gyalogos függőhídja, a Sky Bridge az észak-csehországi Dolní Morava síparadicsomban 2022. május 12-én, az építmény átadása előtti napon.
Forrás: Petr David Josek/MTI/AP

A beruházás ellenzői szerint viszont a híd megváltoztatja az erdős vidék jellegét, túlságosan dominálja a környék látképét, és túl sok turistát csalogat a mindössze 500 lakosú Dolní Morava üdülővároskába.  

A hosszúsági rekordot eddig a portugáliai Aroucában lévő, 516 méteres függőhíd tartotta.

Borítókép: Látogatók a világ leghosszabb gyalogos függőhídján, a Sky Bridge-en az észak-csehországi Dolní Morava síparadicsomban 2022. május 13-án, az építmény átadóünnepsége végén. Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában