Ösztöndíj? „Nem elég”

Miskolc - Csak a kitűnők kapnak az egyetemen jelentős tanulmányi ösztöndíjat. Ezt azonban nehéz elérni.

Miskolc - Csak a kitűnők kapnak az egyetemen jelentős tanulmányi ösztöndíjat. Ezt azonban nehéz elérni.

Nem elégedettek az egyetemisták a tanulmányi ösztöndíjakkal. Országos problémáról van szó, de a vizsgaidőszakban ellátogattunk a Miskolci Egyetemre, hogy megtudjuk, megfelelőnek tartják-e az ösztönzést az intézmény hallgatói.

Évről évre kevesebb a tanulmányi ösztöndíj." Hegedűs Henriett

Épp túl van a vizsgán Hegedűs Henriett gépészmérnök-hallgató, aki úgy fogalmaz, évről évre kevesebb a tanulmányi ösztöndíja.

– Az előző félévben a 3,6-os átlagomért havi 8 ezer forintot kaptam, a mostani félévben a 3,9-re 18 ezer forint jár. Két évvel ezelőtt azonban 23 ezer forintot kaptam. Aki eléri az 5.0-es átlagot, ami gépészmérnöki szakon rendkívül nehéz, annak 47 ezer forint jár. Hogy mire elég a 8 ezer forint? Legfeljebb a bérletre. De a kollégiumért is havi 16 ezer forintot kell fizetnem – mondja Henriett. Hozzáteszi: ő nem dolgozik az egyetem mellett, de sok diáktársa kénytelen munkát is vállalni, hogy ki tudja fizetni a diplomaszerzéssel járó költségeket.

Tavasszal kevesebb

Stefanovics Richárd boldog, mert túl van a záróvizsgáján és jól sikerült, de azért elárulja, ő sem elégedett az ösztöndíjakkal. Bár kap szociális ösztöndíjat és a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer keretében is támogatáshoz jut, de csak így tudja fedezni a költségeit. A kollégium neki is 16 ezer forint havonta, a szülei pedig azzal tudnak segíteni, hogy ellátják ennivalóval, így a hét néhány napján nem kell ebédet vásárolnia.

– Az előző félévben 4,1 volt az átlagom, ezért 16,5 ezer forint ösztöndíj járt, de előtte csak 9 ezer. Nemcsak a tanulmányi átlagtól függ az ösztöndíj nagysága, hanem attól is, hogy őszi vagy tavaszi szemeszter van-e. Mert a tavasziban mindig kevesebb pénzt adnak – sorolja Richárd. Majd megtudjuk, most végzett az alapképzésen, de a következő félévben már nem kap ösztöndíjat, mert levelezőn folytatja. Nappali tagozaton ugyanis a gépészmérnöki karon nem nagyon tudnak dolgozni a hallgatók, hiszen akkor nem marad idejük a tanulásra – magyarázza.

Azonnali megoldást!

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint kiemelt és azonnali megoldást igénylő probléma az ösztöndíjak kérdése. Gulyás Tibor még az ősszel úgy fogalmazott: amellett, hogy a hallgatók nagy része munkavállalásra kényszerül a tanulás mellett, a családok számára is megterhelő a gyermekük oktatásának finanszírozása. A Központi Statisztikai Hivatal 2017-es becslése alapján a szülőknek gyermekenként átlagosan 15 millió forint ráfordítással kell számolniuk, ha támogatják a diploma megszerzését.

Már dolgoznak rajta

Zajlanak a tárgyalások az ösztöndíjrendszer átalakításáról – nyilatkozta nemrég Palkovics László oktatási államtitkár. Jelezte: a HÖOK-kal folytatott megbeszélés részét képezi a juttatások emelése is. Hozzátette: összetett rendszerről van szó, sokféle juttatás érhető el a hallgatók számára.

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke úgy reagált: vannak olyan ösztöndíjjal összefüggő területek – mint a kiválósági, speciális ösztöndíjak –, ahol jelentős előrelépések történtek, ezek azonban csak néhány ezer, illetve néhány száz hallgatót érintenek. Kitért a 2015-ös felmérésükre, amely szerint a hallgatók 80 százaléka rossznak tartja szubjektív anyagi jólétét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!