Diósgyőr hírei

2016.02.23. 09:50

Március végéig menniük kell a Diósgyőri vár mellett élőknek

Miskolc - Van, aki soha nem tudja feldolgozni, hogy költöznie kell, mások örülnek az új lehetőségnek.

Miskolc - Van, aki soha nem tudja feldolgozni, hogy költöznie kell, mások örülnek az új lehetőségnek.Lassan minden lakó elköltözik abból a 16 ingatlanból, melyek a Diósgyőri vár közvetlen szomszédságában találhatók. Azért kell költözniük, mert a vár fejlesztésének újabb üteme hamarosan kezdődik. A Bodrogi Zsigmond és a Haller György utca egy részét érinti az építkezés, az önkormányzat megvásárolta a várárok mellett épült ingatlanokat. hétfőn ellátogattunk a várhoz, hogy megtudjuk, sikerült-e az ott élőknek máshol megfelelő házat találniuk. Két ingatlan már üresen áll, a korábbi tulajdonosok valószínűleg új otthonra leltek. A többiek egyelőre csak tervezik a költözést, de március végéig mindenkinek el kell hagynia vár melletti házát. Az egyik lakó hangja szomorúsággal teli. Szerinte az a néhány hónap kevés volt arra, hogy jól körülnézzenek az ingatlanpiacon. Ő legszívesebben maradt volna. Egy másik tulajdonos viszont elégedett, ő örömmel készül az új életre. Azt mondta, az önkormányzat teljesen korrekt volt a lakókkal. Egy harmadik tulajdonos pedig csak panellakást tudott vásárolni.

Engem az sem vigasztal, hogy épp nem a híd alá kell mennem lakni.

– Ha valaki házat akar venni, akkor arra egy-két évet is szán, hogy megtalálja a megfelelőt. Nekünk néhány hónap alatt kellett keresnünk új házat, március végéig pedig a költözést is le kell bonyolítanunk – panaszolta lapunknak az egyik Bodrogi Zsigmond utcán lakó ingatlantulajdonos, akinek azért kell költöznie, mert a Diósgyőri vár további fejlesztésének az ő ingatlana is áldozatul esik. Kérte, nevét ne írjuk meg, de elárulta, olyan „közép­árat” adott az önkormányzat a házáért. Ebből az összegből ugyan kaptak újat, de nem Diósgyőrben, hanem Miskolc másik városrészében. Ő azt mondja: elkeseredett. Gond az is, hogy a kiszemelt házban még laknak, mert az ott élők is új ingatlant keresnek maguknak. Úgyhogy nem egyszerű a helyzet.

„Elköltöztünk”

– Én ezt az egészet örök szomorúságként élem meg. És az sem vigasztal, hogy épp nem a híd alá kell mennem lakni – fogalmaz.

Hétfőn délelőtt jártunk a Bodrogi Zsigmond utcában, ahol már üres házakat is találtunk. Az egyik kerítésre ki is írták: „elköltöztünk”. Hamarosan kezdődik a vár fejlesztésének újabb üteme, ezért az önkormányzat 16 ingatlant vásárolt meg a tulajdonosoktól. Erre azért volt szükség, mert a tervek szerint visszaépítenék a régi várfalat és vizesárkot alakítanának ki a várárokban.

Azonban nincs mindenki elkeseredve a költözés miatt. Kakszi Attiláné Katalin csak dicsérni tudja az önkormányzat ügyintézőit. Azt mondta, minden „flottul” ment, a megfelelő összeget kapták a házukért, és már találtak is újat a Komlóstetőn. A keresésre fél évük volt. Az önkormányzat fizeti az ügyvédi és a költözési költséget, úgyhogy igazán elégedett.

– Nyilván mi sem örültünk, amikor megtudtuk, hogy költözni kell, de ebbe bele kell törődni. Az új házra ráfér egy kis felújítás, de márciusban költözünk – sorolja Katalin vidáman.

Pár házzal arrébb már nem ilyen vidám a tulajdonos. Ő is neve elhallgatását kérte. Megtudtuk tőle: egy panellakást tudtak venni az önkormányzat által felajánlott pénzből, ami fele akkora, mint a mostani családi házuk. Három héten belül költöznek.

– Mi több pénzre számítottunk. Szerettünk volna családi házat venni, és jó lett volna, ha marad még egy kis tartalék is a nyugdíjas éveinkre, de ez van. Nincs értelme ezen rágódni – vonja meg a vállát a tulajdonos.

ÉM-HE


A tervek

A Diósgyőri vár felújításának második üteme 4,5 milliárd forintból történik meg. Felépül a külső vár, a várteraszok, a királyné füvészkertje, az ötszögletű bástyatorony és a vizes árok, a bástyákra pedig tető kerül.


Keddre ígértek választ

Kérdeztük a miskolci önkormányzattól, a fejlesztés miatt elköltözni kényszerülő lakóknak mennyi idejük volt arra, hogy új ingatlant keressenek, sikerült-e minden lakóval megegyezni, fordult-e valamelyik lakó bírósághoz amiatt, mert nem felelt meg neki a vételár, az ingatlanok árát hogyan határozta meg az önkormányzat. Válaszokat mára ígértek.

Néhány lakó úgy tudja, a vár keleti oldalán nem lehet vizesárkot kialakítani, ott az önkormányzat kiszolgálóegységeket szeretne kialakítani. Ezt is megkérdeztük, az ígéretek szerint kedden kapunk választ.


Előzmények:

Miskolc - Folytatódik a vár fejlesztése, ezért az önkormányzat megvásárolja a körülötte álló ingatlanokat.

Miskolc - A Diósgyőri vár melletti ingatlantulajdonosok türelmét kéri az önkormányzat. tovább »

Miskolc - Az önkormányzat személyesen tárgyal majd a várárok mellett élő lakókkal. tovább »

Miskolc - A várárkot fel lehet tölteni vízzel, de csak a legnagyobb odafigyeléssel, tudtuk meg. tovább »

Miskolc - Az önkormányzat szeretne minden ingatlantulajdonossal megállapodni, korrekt összeget fognak felajánlani. tovább »

Miskolc - A vár további fejlesztése miatt 13 ingatlantulajdonosnak mennie kell. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!